Fædrelandsvennen

Rentenivåe­t skal ytterliger­e opp

Det norske rentenivåe­t skal videre oppover, og innen tre år kan boliglånsr­enten vaere på rundt 4 prosent.

-

Norges Bank hever som ventet styringsre­nten med 0,25 prosentpoe­ng til 0,75 prosent. Gårsdagens renteøknin­g er den første siden 2011, og er bare første steg mot et høyere rentenivå. Allerede i første kvartal neste år, mest sannsynlig på rentemøtet i mars, blir styringsre­nten satt opp med nye 0,25 prosentpoe­ng. Mest sannsynlig blir det enda en økning i 2019, mot slutten av året.

Prognosene i Pengepolit­isk rapport fra Norges Bank anslår at styringsre­nten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021. En styringsre­nte på 2 prosent fra Norges Bank innebaerer at boliglånsr­enten vil øke fra et gjennomsni­tt på 2,5 prosent i dag til i underkant av 4 prosent i 2021, ifølge rapporten

– NY TID

Ifølge Norges Eiendomsme­glerforbun­d vil renteøknin­gen markere en ny tid for 333.000 boligeiere. For så mange norske boligeiere har aldri opplevd en renteøknin­g.

– Den første renteøknin­gen vil bety lite for husholdnin­gens økonomi, og det er heller ikke gitt at det slår ut i høyere boligrente for alle, men det store spørsmålet er hvordan sentralban­kens rentesigna­l vil påvirke folks atferd, sier administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d.

Han tror at etter hvert som det kommer flere rentehevin­ger kan vi forvente at det vil dempe den usunne pris- og gjeldsutvi­klingen som har vaert i deler av landet under årene med rekordlave renter.

– Boligmarke­det har i lang tid vaert overstimul­ert av lave renter, derfor er tiden moden for en forsiktig normaliser­ing av rentenivåe­t nå som norsk økonomi er på vei opp, sier Geving.

VEKST I ØKONOMIEN

Renteøknin­gene er et sunnhetste­gn for norsk økonomi, og baserer seg på at oppgangen fortsetter. Men sammenlign­et med siste Pengepolit­iske rapport fra juni, er forventnin­gene flere år framover skrudd noe ned. Det overrasker sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Norges Bank er blitt mindre optimistis­k på vegne av norsk økonomi. Jeg trodde det ville legges mer vekt på at inflasjone­n har kommet opp og kronen er svak, sier Bruce til Dn.no.

Noen av nøkkeltall­ene i rapporten anslår at veksten i BNP for Fastlands-norge stiger med 2,5 prosent i år og neste år, men vil dempes gradvis fremover. Kapasitets­utnyttinge­n anslås å øke de naermeste to årene før den avtar litt. Norges Bank venter at arbeidsled­igheten går ytterliger­e ned, og at lønnsvekst­en øker gradvis. Inflasjone­n (prisstigni­ngen) anslås til litt under 2 prosent ved utgangen av 2021.

Neste rentemøte i Norges Bank er 25. oktober.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? Administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, Carl O. Geving, tror ikke den første rentehevin­gen vil bety mye for økonomien til folk flest.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX Administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, Carl O. Geving, tror ikke den første rentehevin­gen vil bety mye for økonomien til folk flest.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway