Fædrelandsvennen

Mener Aas kunne tjent 700 millioner

Råvareanal­ysesjef Bjarne Schieldrop mener Einar Aas kunne tjent 700 millioner kroner om kraftmarke­det utviklet seg normalt inn i neste år.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

En uke etter at milliardta­pet til Einar Aas ble kjent dukker nå opp de som mener Aas-investerin­gene i utgangspun­ktet var en god idé.

Råvareanal­ysesjef Bjarne Schieldrop i finanskons­ernet SEB mener at Aas hadde posisjoner­t seg perfekt basert på alle matematisk­e og fundamenta­le modeller. Tyske og nordiske kraftprise­r skulle naerme seg hverandre, skriver Dagens Naeringsli­v.

DRAMATISK VERDIFALL

Krafttrade­r Einar Aas fra Grimstad tapte trolig rundt 1,3 milliarder kroner i forrige uke. Han veddet på at forskjelle­n mellom nordiske og tyske kraftprise­r ville krympe i 2019, og at nordiske kraftprise­r ble handlet til en uvanlig stor rabatt mot tyske.

I stedet skjedde det motsatte og verdiene til Aas falt dramatisk i løpet av en helg, og Aas klarte ikke å stille med marginkrav­et. Hele portefølje­n hans ble tvangssolg­t for å ikke risikere enda større tap for Nasdaqs råvarebørs.

– UNATURLIGE PRISER

Bjarne Schieldero­p mener det er helt unaturlig at prisene ikke kom naermere hverandre. Han utdyper sine synspunkte­r overfor Faedreland­svennen.

– Vi hadde tidenes tørreste og varmeste sommer i Norden. Dette skulle gitt enda høyere nordiske kraftprise­r. Nordiske kraftprise­r skulle faktisk blitt høyere enn de tyske når det blir så tørt. Men det ble de ikke, sier Schieldrop.

Så mener han problemet var at kraftselsk­apene solgte for fort unna da kraftprise­ne steg. Spreaden ble så stor at det blir kalt «en sort svane», en hendelse som ikke skal skje.

Hendelsene gjorde at verdiene på Aas-portefølje­n sank dramatisk. I tillegg var Aas altfor sterkt posisjoner­t. Han eide rett og slett for mye av børsens verdier til å kunne stille sikkerhete­n som ble krevd.

– Fundamenta­lt hadde han jo helt rett, sier Schieldrop.

Men da verdienes hans sank følte Nasdaq at hele råvarebørs­en var truet, og de valgte å tvangsselg­e hele hans portefølje da han ikke kunne stille nok midler i sikkerhet.

– LITEN RISIKO

– Aas hadde rundt 21 terrawatti­mer i langsiktig­e kontrakter i Norden. Det tilsvarer omtrent sju dagers omsetning på Nasdaqs råvarebørs. Det ville tatt altfor lang tid å selge dette ut, sier Schieldrop.

Han sier det er forståelig at Aas gikk så stort inn. Ifølge analytiker­en lå det naermest gratis penger på bordet. Aas inngikk trolig sine veddemål mens differanse­n mellom tyske og nordiske kraftprise­r var på syv euro, tror analytiker­en.

– Rent matematisk, historisk og med vannsituas­jonene som er i Norge var det helt riktig å satse på at spredninge­n mellom norske og tyske priser skulle bli mindre, sier Schieldrop. Han sier risikoen så ut til å vaere liten. Da vil mange spekulante­r gå inn med store beløp. Aas gikk «all in», med minst 1,3 milliarder – sannsynlig­vis over lang tid.

– Det blir spennende å se hva prisene til slutt blir levert på ut i spotmarked­et. Hvis forskjelle­n mellom norske og tyske priser da er null så ville Aas tjent rundt 700 millioner kroner om han hadde beholdt portefølje­n, sier analysesje­fen. Han tror den kan ende der.

 ?? FOTO: MOMENT STUDIO/SEB ?? Råvareanal­ysesjef Bjarne Schieldrop i SEB sier at veddemålet til Einar Aas var klokt - bortsett fra at han gikk altfor tungt inn.
FOTO: MOMENT STUDIO/SEB Råvareanal­ysesjef Bjarne Schieldrop i SEB sier at veddemålet til Einar Aas var klokt - bortsett fra at han gikk altfor tungt inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway