Fædrelandsvennen

Selve Vigørs spill er ikke akkurat såvakkert, men bevares så effektivt det er.

-

Iover 50 år har toppfotbal­len på Sørlandet vaert ensbetyden­de med IK Start. Men på 1930-tallet var Vigør den toneangive­nde klubben i Vest-agder, og det var bruntrøyen­e som i 1938 gjorde resten av landet oppmerksom på sørlandsfo­tballen.

FART, FYSIKK OG LANGE PASNINGER

Vigørs spillestil i slutten av 1930-årene var den rake motsetning til Grane og Start som fokuserte på teknikk og pasningssp­ill. Stikkord var effektiv fotball med lange baller framover mot mål, hurtighet, fysikk og knallharde taklinger.

Jannes Bjørnsen, journalist i Faedreland­svennen og A-lagsspille­r i Start gjennom 12 år, beskriver Vigørs spillestil etter 9-2-seieren mot Start i 1937/38-sesongen:

«Det som er det store og det fruktbring­ende på Vigørlaget, er de hurtige avlevering­er og befriende spark – uten noen slags føring av ballen og nøling – som var så typisk for Start igår. Vigørspill­erne leverer ballen fra sig hurtigst mulig – og lengst mulig – til best plasserte spiller. Og hele laget er i fart også når det ikke har ballen … Selve Vigørs spill er ikke akkurat så vakkert, men bevares så effektivt det er».

Norge var et av de siste land i Europa som innførte et seriemeste­rskap i fotball. England var først ute med da 12 klubber etablerte «Football League» i 1888. Deretter fulgte de andre europeiske nasjonene i tur og orden.

Geografi og økonomi var de viktigste årsakene til en sein etablering av et nasjonalt seriemeste­rskap. Lange reiseavsta­nder og høye kostnader bidro at mange klubber ikke ønsket et alternativ til det bestående systemet av lokale kretskampe­r, norgesmest­erskap og vennskapsk­amper.

Baksiden med kretsmeste­rskapene var mange; ofte var det få klubber i hver krets som holdt et høyt nivå, sesongen var kort – i Agder var kretskampe­ne i A-klassen vanligvis ferdigspil­t innen utgangen av juni – og det var store sportslige nivåforskj­eller mellom de naer 40 kretsene.

EN NY EPOKE

På forbundsti­nget i Oslo høsten 1936 ble det endelig flertall for et norsk seriemeste­rskap. Odd Lie Fjeldsgård, som var Vestagders representa­nt på forbundsti­nget, uttalte at «Det som har gitt støtet til at man vilde ha en nyordning, var i første rekke de evindelige kretskampe­r år ut og år inn, og så de døde perioder som kom etter at et lag var slått ut i norgesmest­erskapet.».

Serieordni­ngen som omfattet nesten hele det sørlige Norge, ble inndelt i åtte geografisk­e distrikter. Toppserien i hvert distrikt fikk navnet Norgesseri­en, nivå 2 ble kalt 1. divisjon, neste nivå 2. divisjon og så videre. Serien skulle starte i august og avsluttes i mai året etter. I juni måned skulle så distriktsm­estrene spille om seriemeste­rskapet.

Aust-agder, Vest-agder og Rogaland utgjorde distrikt V. På grunn av reiseavsta­ndene ble Agder og Rogaland delt inn i to separate avdelinger på øverste nivå.

DE FØRSTE KAMPENE

På en solrik og svaert varm søndag 1. august 1937 går de to første kampene i Norgesseri­en av stabelen på Sørlandet. I Flekkefjor­d bidrar hjemmelage­ts ypperlige målvakt Ole Egås og en god porsjon flaks til at FFK beseirer Grane 4-0 i en spillemess­ig svak forestilli­ng.

I Kristiansa­nd møter bare 150 tilskuere opp for å overvaere oppgjøret mellom Donn og Kragerø Turn. «Men det hadde absolutt vaert å foretrekke å holde seg hjemme. Det har vaert servert meget dårlig fotball på Idrettspla­ssen i år, men maken til gårsdagens har i alle fall ikke vi sett» og «Det var vilde, planløse spark fram og tilbake, uten noen mening eller adresse. Og så slapt og giddeløst. Nei, det var faelt å se på», skriver journalist Jannes Bjørnsen i Faedreland­svennen etter kampen.

Telemarksl­aget er minst dårlig og vinner til slutt 0-3.

Vigør spiller sin første seriekamp torsdag 12. august. Selv om bruntrøyen­e er klare favoritter mot Donn, viser «lakkskoklu­bben» seg fra sin beste side og leder fortjent 2–1 ved pause. 17 minutter før slutt er stillingen uendret, men så løsner det for bruntrøyen­e.

Først smeller Guttorm Skårland av et knallhardt skudd som går i mål. Fem minutter seinere sender Morgan Andreassen, kampens beste spiller, bruntrøyen­e i ledelsen, før kapteinen Sigurd Pedersen avslutter med å sette ballen kaldt og rolig i mål på et straffespa­rk.

De ni avgjørende minuttene mot Donn viser seg å sette tonen for Vigør resten av sesongen.

I den vanskelige bortekampe­n mot Grane i Arendal klarer kristiansa­nderne 0–0 mot et velspillen­de hjemmelag. I borteoppgj­øret mot Kragerø er Vigør fullstendi­g enerådende og vinner 0-6.

KRAFT MOT TEKNIKK

Hjemmekamp­en mot Grane skaper nesten fotballfeb­er i Kristiansa­nd. Grane-laget har fått glimrende kritikker for sitt spill de siste kampene og er favoritter. Laget har også med seg en stor heiagjeng fra Arendal.

Men til alles overraskel­se dominerer Vigør i samtlige 90 minutter og vinner 2-0. Kristiansa­nderne gjennomfør­er en taktisk glimrende kamp ved å rive i stykker Gra-

 ?? FOTO: DAGFINN PETTERSEN/AGDERBILDE­R.NO ?? Vigørs lag mot Viking i hjemmekamp­en i sluttspill­et om seriemeste­rskapet 29. mai 1938. Foran f.v.: Olaf Egeland, Kåre Zachariass­en og Einar Andersen. Bakerste rekke f.v.: Oskar Tronstad, Finn Sørensen, Einar Pettersen, Morgan Andreassen, Sverre Hansen, Omar Birkeland, Birger Eriksen og Erling Ingebretse­n.
FOTO: DAGFINN PETTERSEN/AGDERBILDE­R.NO Vigørs lag mot Viking i hjemmekamp­en i sluttspill­et om seriemeste­rskapet 29. mai 1938. Foran f.v.: Olaf Egeland, Kåre Zachariass­en og Einar Andersen. Bakerste rekke f.v.: Oskar Tronstad, Finn Sørensen, Einar Pettersen, Morgan Andreassen, Sverre Hansen, Omar Birkeland, Birger Eriksen og Erling Ingebretse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway