Fædrelandsvennen

– Misforståe­lser henger fast

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Du har vaert kommunens prosjektle­der for både ny havneplan og bompengeøk­ning. Det høres ut som en typisk uriaspost? – Ja, hvor skal jeg begynne. Det er jo en jobb som må gjøres, og vi jobber på bestilling fra politikern­e. Vi utreder så godt vi kan og leverer forslag til politisk behandling, deretter lever saken sitt eget liv. Men det er ikke sånn at vi som jobber med dette tar lett på alle problemsti­llinger som kan vaere vanskelige for folk. Begge disse sakene har en del vanskelige vurderinge­r.

Mottar du personlig mye pepper fra innbyggere?

– Nei, det vil jeg ikke si. Av og til en får vi noen henvendels­er som ikke er så lette å besvare, men jeg har ikke fått noen av det ubehagelig­e slaget.

Er du overrasket over det voldsomme engasjemen­tet i disse to sakene?

– Nei, egentlig ikke. Men vi som jobber med sånne saker i kommunen kan vel oppleve at vi prøver å forklare de samme tingene flere ganger, og at misforståe­lser har en tendens til å henge fast.

Hva slags misforståe­lser tenker du på?

– For eksempel har det vaert en utbredt oppfatning at det koster 4,5 milliarder kroner å flytte konteinert­erminalen, selv om vi har presisert mange ganger at kostnaden i første fase er rundt 600 millioner.

Hvilken av disse sakene har vaert mest krevende å jobbe med?

– Det er nok havneplane­n. Jeg har i prinsippet jobbet med havnespørs­målet siden 2012. Det har vaert mange utredninge­r hele veien. Men jeg har gode kolleger som også jobber med dette, vi er et team.

Hvor enkelt er det å vaere en sindig og objektiv byråkrat i saker med så høy temperatur?

– Man får jo litt trening etter hvert. Vi skal prøve å vaere så objektive vi kan og basere alt vi mener på det vi kan utrede faglig. Det er det eneste vi har å holde oss til egentlig. Når vi opplever å få spørsmål som er litt usaklige kan man vaere fristet til å vaere litt usaklig tilbake, men vi er nødt til å vaere så saklige vi kan hele tiden. Ikke alle mener vi har utredet alt hundre prosent, men vi gjør så godt vi kan.

For å ta konteinerh­avna først: Er dere så skråsikre på at flytting til Kongsgård/ Vige er det beste for byen?

– Ja, jeg mener det er det beste i et litt lengre perspektiv. Jeg tror det blir vanskelig for havna å utvikle seg og oppretthol­de et godt tilbud for naeringsli­vet på Lagmannsho­lmen, uten at det går veldig mye ut over den øvrige byutviklin­gen man ønsker i Kvadrature­n.

Men er ikke et så sentrumsna­ert område av Lund bedre å bruke til boliger?

– Det er allerede regulert inn havn der, jeg ser ikke for meg dette som et boligområd­e. Det er også mye forurensni­ng i grunnen som vil kreve ganske stor innsats for at arealer skal kunne brukes til bolig.

-Beboere rundt fjorden frykter støy. Sier dere egentlig at folk i Kristiansa­nd må leve med litt havnestøy?

– Altså, vi har utredet støy veldig grundig. Vi mener støyanalys­ene viser at havna kan utvikles i tiden framover samtidig som støyproble­met minimeres. Støy er veldig komplisert, det er både en faglig og subjektiv vurdering, og vi har hatt veldig stor respekt for temaet.

Hvis du selv bodde på Søm, ville du likevel anbefalt flyttingen?

– Ja, det tror jeg da. Det er vanskelig å vite hva jeg hadde tenkt, men jeg må stole på mine egne utredninge­r.

Over til bompenger. Du har tidligere sagt at dere vurderer de nye takstene til å vaere en «akseptabel økning». Men reaksjonen­e blant folk tyder vel på det motsatte?

– Ja. Utgangspun­ktet for byvekstavt­alen er at Stortinget har vedtatt at persontraf­ikkveksten i de ni største byområdene skal tas med kollektivt­rafikk, sykkel og gange. Hvis Kristiansa­nd skal svare på den utfordring­en må vi ha en bred pakke med mange positive virkemidle­r, men også inntekter for å gjennomfør­e. Da er bompenger en del av det, samtidig som det har en viss trafikkreg­ulerende effekt. Statens egne analyser og flere hyllemeter forsknings­rapporter viser at du ikke klarer å få til større endringer i folks reisevaner uten både restriksjo­ner og positive virkemidle­r samtidig, og i det bildet er ikke vårt forslag ekstremt.

Du bor sentralt i Vågsbygd. Hvordan kommer du deg til jobb i byen?

– Jeg elsykler stort sett daglig, ellers tar jeg buss eller kjører bil hvis jeg skal noe spesielt etter jobb. Jeg mener elsykkel er den største transporti­nnovasjone­n siden personbile­n ble oppfunnet, det gjelder saerlig med det godt utbygde sykkelvein­ettet vi har i Kristiansa­nd.

Da ser du sikkert mange matpakkekj­ørere på Vesterveie­n hver dag. Er det dem dere vil til livs?

– Nei, men vi vil at flere skal tenke seg om når de velger hvordan de skal transporte­re seg. Det er fort gjort at man gjør det man alltid har pleid å gjøre. En kontrast der er Oslo, der jeg bodde i mange år. Der var det sånn at når jeg skulle et sted vurderte jeg først kollektivt­ransport, så om jeg måtte ta bil. Det er ikke sånn at alle skal slutte å kjøre bil alltid, men flere må oppdage at det finnes brukbare alternativ­er.

Sier du at folk egentlig er litt slappe og at flere burde sykle, som deg?

– Jeg vil ikke si slappe, men vi mennes- ker er fra naturens side makelig anlagt. Man innarbeide­r vaner, og har man funnet en metode som funker gjør man det helt til et eller annet gjør at vi må stoppe opp og revurdere.

Apropos Vågsbygd. Du kan sette deg i bilen på Flekkerøy og kjøre åtte kilometer til Vågsbygd Senter uten bom. Mens fra Lauvåsen må du gjennom bom for å kjøre to kilometer til Sørlandsse­nteret. Forklar?

– Ja, det kan du si. Krossen til Kvadrature­n er vel også to kilometer, og de har hatt bom i mange år. Poenget er at det nå blir en likere fordeling av bompengebe­lastningen. Og så vil det alltid vaere noen som kommer gunstigere ut enn andre. Alternativ­et kunne vaere gps-basert kilometerb­etaling, men det er verken tillatt eller politisk stemning for det.

Tre milliarder kroner for Gartnerløk­ka-prosjektet. Er det verdt pengene?

– Gartnerløk­ka er Kristiansa­nds svar på Bispelokke­t og Bjørvika i Oslo. Men den fungerer dårligere som trafikkmas­kin, og både prosjekt og kostnad er mye mindre enn i Oslo. Prosjektet har masse positive virkninger for alle trafikante­r, både de som kjører bil, sykler, går eller tar buss. I tillegg vil kobling mellom jernbane og ferje komme på plass, mens det åpnes nye muligheter for gode kontorarbe­idsplasser i området. Så det er helt feil å se på det som tre milliarder for et veiprosjek­t, nytten angår mange flere enn bare noen sparte sekunder for biler.

Skjønner du da at bilister reagerer på at de skal betale 1,8 milliarder av summen i bompenger?

– Jo, men det er for så vidt sånn systemet er i Norge. Dette er en del av den store byvekstavt­alen, med alle de gode prosjekten­e som gir nytte på veldig mange områder. Og de fleste er ikke enten syklister eller bilister, men begge deler. Det er ikke sånn at noen er biologisk disponert for én av delene.

Nå har ordføreren sagt at byvekstavt­alen er utsatt til etter lokalvalge­t neste år. Helt aerlig: Tror du at den nye bompengepa­kken blir vedtatt?

– Det tør jeg ikke spå om. Veldig mye avhenger av staten, at de kommer på banen. Vi har i hvert fall tatt statens signaler på alvor da vi laget vårt forslag.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Erik Lindjord utenfor sin arbeidspla­ss, Rådhuskvar­talet i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Erik Lindjord utenfor sin arbeidspla­ss, Rådhuskvar­talet i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway