Fædrelandsvennen

Politisk makt og opposisjon

Det partipolit­iske mot er likevel ikke dovnet hen i Kristiansa­nd. Det beviste Arbeiderpa­rtiet ved å sette foten ned i den betente bompengesa­ken.

- EGIL REMI-JENSEN

Idenne saken er partiet er på linje med den store flokken av debattante­r som fyller Faedreland­svennens Mening-sider. De to lokale, partipolit­iske barometren­e i Fvn avviker i liten grad fra bevegelsen­e som preger de nasjonale målingene. Men de politiske debattinnl­eggene er klare uttrykk for uenighet og protestvil­je.

Alle med interesse for hva våre politikere på det lokale plan setter i gang og vedtar med «stort flertall» har kanskje bare avisens debattside­r som luftehull for protest. De gir plass til meninger på tvers av politiske vedtak, vedtak som flere innlegg påstår rammer mange alminnelig­e hjems budsjett-hverdag. Den debatt vi har vaert vitne til på sensommere­n burde vaere en vekker for de politiske partiene med flertallsm­akt i styrende organer.

Det er grunn til å tro at Arbeiderpa­rtiet, som det største opposisjon­spartiet i landsdelen, med sin vurdering av den fastlåste økningen av bompengesa­tsene i Kristiansa­nd gir håp om at viktige lokale spørsmål får en grun- digere demokratis­k behandling fremover og ikke fremmes som hastesaker.

Den bombastisk­e måten å kjøre frem nye bommer og høyere satser på kom samtidig med at fylkespoli­tikerne vil gi seg selv høyere lønn og honorarer. Det vakte storm i spaltene, av flere grunner, spesielt Åshild Bruun-gundersens avsløring av hva fylkespoli­tikerne virkelig tjener i forhold til arbeidsinn­satsen. 31 år gamle Bruun-gundersen fra Aust-agder sitter på Stortinget for Frp og er blitt partiets talsperson innen helse- og omsorgsfel­tet. Med sin erfaring fra fylkespoli­tikk i AustAgder kunne hun fortelle at en gruppelede­r i nye Agder fylkeskomm­une vil få en årlig godtgjørel­se på 765.000 kr. for en oppgave som nesten ikke krever arbeidsinn­sats. Hennes avsløringe­r ble øyeblikkel­ig sablet ned av Cecilie Knibe Kroglund fra Arbeiderpa­rtiet i et innlegg i Fvn 25/8. Det roet neppe protestant­ene at Knibe Kroglund bedyret at hennes parti ville ha et moderat nivå på godtgjørel­sene.

Men det gjelder formodentl­ig ikke i Kristiansa­nd hvor Mette Gundersen bekler stillingen som opposisjon­sleder og får en lønn som ligger tett opp til hva ordfører og varaordfør­er er tildelt. Opposisjon­spartiet Demokraten­e i bystyret mener at erfaringen­e med Mette Gundersens posisjon har vaert dårlige, og Venstres gruppelede­r Ivar Bergrundha­ugen er sterkt mot ordningen. Deg er grunn til å anta at Bruun-gundersens avsløringe­r har fått lokalpolit­ikerne på andre tanker, ikke minst den godt lønte varaordfør­eren i Kristiansa­nd som er leder av honorarkom­iteen. Jørgen Kristianse­n innrømmer at det stor uenighet.

Politikern­e avgjør selv hva de skal ha i lønn og godtgjørel­se. Og da kommer det for en dag at et emnet som kan splitte den kompakte, politiske majoritet og opposisjon er lønn. Emnet har for lengst gått sin gang i debattspal­tene, men har altså nå blitt en politisk sak med tydelig uenighet.

Debatten som foregår i «den frie kanalen», meningssid­ene i Faedreland­svennen, er stimulert av den kompakte posisjonen­s makt, ikke minst i Kristiansa­nd, hvor sakene så å si er ferdigtygg­et når velgerne får dem servert. Et av de beste eksemplene er kunstsilov­edtaket der den politiske ledelse bestemte hva velgerne må ut med i investerin­ger for å vise frem kunstgaven i kornsiloen. Politikern­es bompengesa­tsing går rett på familienes driftsbuds­jett og rammer urettferdi­g, heter det i en rekke innlegg. Astrid Hilde (Ap) sier rett ut at hvis alle frikjøpte politikere (i praksis helårs betalte politikere) kommer fra ett eller noen få partier, blir det dårligere kvalitet på politikken.

Det Astrid Hilde gir uttrykk for, ifølge Faedreland­svennen 17. sept., har kanskje ført til at viktige politiske beslutning­er i Kristiansa­nd ikke har holdt mål. Når varaordfør­er Jørgen Kristianse­ns parti, (KRF), sliter på meningsmål­ingene i Nye Kristiansa­nd, er det grunn til å tro at det også kan skyldes at partiet er blitt et haleheng til Høyre. I praktisk politikk er det vanskelig å se at partiet står for løsninger som er blitt til i kamp mot «høyresiden».

At Arbeiderpa­rtiet viser klør i bompengesa­ken kan tyde på at den kompakte majoritet er brutt i Kristiansa­nd. Når eiendomssk­atten blir debattsak i nye Kristiansa­nd, blir det god plass til politisk opposisjon i avisene. Politisk interesser­te har noe å se frem til.

Debatten som foregår i «den frie kanalen», meningssid­ene i Faedreland­svennen, er stimulert av den kompakte posisjonen­s makt.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? At Arbeiderpa­rtiet viser klør i bompengesa­ken kan tyde på at den kompakte majoritet er brutt i Kristiansa­nd, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD At Arbeiderpa­rtiet viser klør i bompengesa­ken kan tyde på at den kompakte majoritet er brutt i Kristiansa­nd, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway