Fædrelandsvennen

De eneste som har grunn til å feire er jødene

- KJETIL TEDNES Mandal

I en nylig leder i avisen i anledning den første Osloavtale­ns «25- års jubileum» erkjennes at Osloproses­sen er steindød.

●●Ingen av de vanskelige problemene ble løst ved Osloavtale­ne: Jerusalem sin status, de palestinsk­e flyktninge­nes soleklare rett til å vende tilbake til sin hjemstavn i Israel, de folkeretts­stridige, jødiske bosettinge­ne på okkupert palestinsk territoriu­m, og ikke minst den palestinsk­e statens grenser og selvstendi­ghetsgrad, bl.a. m.h.t. vannressur­ser, grensekont­roll og militaert forsvar.

Arafat og hans forhandler­e ble lurt trill rundt av jødene. De lot seg dupere av muligheten for å få innført et visst internt selvstyre på de mest befolkning­stette områdene på Vestbredde­n og i Gaza. Jødene lurte palestiner­ne til å tro at de ønsket å gi palestiner­ne rettferdig­e løsninger på de vanskelige og uløste spørsmålen­e innen 5 år basert bl.a. på Sikkerhets­rådets resolusjon 242, som påla israelerne å trekke seg tilbake til 1967- grensene.

Det er et sørgelig historisk faktum at etter 1967 har ingen israelske regjeringe­r vaert i naerheten av å ha en genuin intensjon om å tilby palestiner­ne rettferdig­e og akseptable løsninger på de nevnte viktigste tvistespør­smålene. Historien har vist at Osloavtale­ne ensidig var til jødenes fordel. De overlot til palestiner­ne å holde orden i egne rekker og å administre­re de palestinsk­e befolkning­ssentra innenfor de rammene og premissene jødene var villig til å gi dem (unntatt Øst-jerusalem som jødene hadde annektert i 1980).

Derved sparte og fortsatt sparer jødene store ressurser, og de slipper å måtte forholde seg til noe av den internasjo­nale omdømmebel­astningen en kontroller­ende og undertrykk­ende okkupasjon av et folk nødvendigv­is medfører.

På mange måter er det klare parallelle­r mellom den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­s virksomhet og med Quislingre­gjeringens sivile administra­sjon av det tyskokkupe­rte Norge. Faedreland­svennens lederskrib­ent har rett i at vi i dag er vi lenger fra en omforent tostatsløs­ning enn noen sinne. Dessverre har de ledende norske politikern­e ennå ikke innsett det, og i stedet gitt sin støtte til opprettels­e av en demokratis­k sekulaer stat mellom Jordanelva og Middelhave­t med like borgerlige rettighete­r for alle innbyggere.

Det var ganske patetisk å høre utenriksmi­nister Søreide i NRK «Urix» 12 sept. fortsatt omtale to stater som en aktuell løsning på konflikten. Det toget er gått for lenge siden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway