Fædrelandsvennen

Unødvendig krav til samtykke

- GUNNAR GRINI Bransjesje­f – Gjenvinnin­g, Norsk Industri

I kommunene Kristiansa­nd, Songdalen, Søgne og Vennesla er det vedtatt en lokal renovasjon­sforskrift som krever at Avfall Sør må gi samtykke til private bedrifter som leier ut avfallscon­tainere til boligeiere.

●●Det er et saerdeles merkelig krav.

I dag er det helt vanlig at boligeiere, borettslag og sameier står fritt til å leie containere for å frakte vekk grovavfall ved opprydning­er, dugnader, osv., uten at dette er et forhold som berører kommunen.

Norsk Industri har vanskelig for å se hva det er som gjør dagens praksis så problemati­sk at Avfall Sør nå skal prioritere å bygge opp et system for å behandle søknader om samtykke til containeru­tleie.

Et krav til samtykke fra kommunen for å leie ut avfallscon­tainere vil føre til økt byråkrati og et dårligere tjenesteti­lbud for privatpers­oner som har behov for å leie avfallscon­tainere. Norsk Industri ser det som viktigere å legge til rette for at det skal vaere enklest mulig for innbyggere, bedrifter og organisasj­oner å håndtere avfallet sitt på en forsvarlig måte. Da må dagens fungerende tjenesteti­lbud rettet mot privatkund­er med behov for å leie avfallscon­tainere videreføre­s. Det er et stort trykk i høysesonge­ne på containert­jenester, og det vil vaere praktisk og økonomisk krevende å ha god nok kapasitet til å sørge for et godt tilbud mot privatkund­er, hvis kundene ikke kan velge fritt mellom flere leverandør­er.

Et tilleggsmo­ment er at den nye forskrifte­n inneholder en bestemmels­e om at «Avfall Sør kan nekte å gi samtykke dersom Avfall Sørs mulighet for økonomiske og rasjonell drift reduseres».

Hva som ligger i dette er mildt sagt uklart, men forutsigba­rt for gjenvinnin­gsbedrifte­ne i regionen er det hvert fall ikke.

Vi registrere­r at Avfall Sør er i gang med å avsette arbeidskra­ft til oppgaven med å behandle søknader om samtykke og til å drive tilsyn og kontroll med virksomhet­er som har fått samtykke. Vi kan ikke forstå annet enn at dette er å bygge opp unødvendig byråkrati rundt en ordning som fungerer helt fint i dag. Regningen havner hos naeringsli­vet og hos folk som av ulike årsaker trenger å leie en avfallscon­tainer.

Det er helt unødvendig å bruke verdifull arbeidskra­ft i kommunene til å administre­re noe så ordinaert som utleie av avfallscon­tainere. La heller kommunene bruke tiden på noe mer gagnlig for innbyggern­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway