Fædrelandsvennen

Nok ansvarsfra­skrivelse nå!

- ODA SOFIE PETTERSEN Fylkeslede­r Grønn Ungdom Agder

I 2012 vedtok Nord-carolina å ignorere trusselen om klimaendri­nger. I dag, 6 år senere ligger staten under vann; infrastruk­tur er ødelagt, mennesker er evakuert, og titalls er erklaert døde.

●●Hva er det som gjør at politikere aldri tar ansvar for klimaet før det er for sent?

I høst har vi sett utallige eksempler på hva klimaendri­ngene kan bety for verden: flom på Sørlandet, tyfon i Hong Kong, oversvømme­lser i Filippinen­e og orkan i USA. Selv om ingen av disse enkelthend­elsene direkte kan knyttes til klimaendri­nger, vet vi at ekstremvae­r som i høst, kun vil skje hyppigere og hyppigere jo varmere jorden blir.

Derfor er det skremmende at politikern­e ikke tar ansvar. Oljefeltet Johan Sverdrup er et eksempel på slik ansvarsfra­skrivelse. Feltet er ventet å pumpe opp olje frem til rundt 2050, og vil vaere ansvarlig for utslipp på linje med 25 år av hele Norges utslipp. Hvordan regjeringe­n har samvittigh­et til å forsvare slik uforsvarli­g politikk, er skremmende. Det virker som at samtlige politiske partier er mer opptatt av å vaere oljelobbye­ns løpegutter, enn faktisk å føre politikk som tar ansvar for både Paris-avtalen og klodens tålegrense­r.

Grønn Ungdom mener at Norges bidrag i den internasjo­nale klimadugna­den er skammelig lavt. Ved å fortsette å ignorere trusselen om klimaendri­nger til tross for fakta og fremtidspr­ognoser, vil Norge i fremtiden kun bidra til økte klimagassu­tslipp. Derfor mener Grønn Ungdom at Norge bør satse mer på grønn energi og grønn gründervir­ksomhet samtidig som vi gir mer penger til klimabista­nd, nettopp fordi jorda og dens kommende generasjon­er ikke har råd til at vi fraskri- ver oss mer ansvar enn det vi allerede har gjort.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway