Fædrelandsvennen

Folkemusik­k med humør og overskudd

Et lydhørt publikum fikk oppleve musikere av rang i folkemusik­k med bakgrunn fra Marnardal og den store verden.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

KONSERT

Duoen Gard Nergaard, fele, Michael Krumins, gitar

Programmet «Å legge på svøm», musikk fra albumet av samme navn

Kilden, Multisalen onsdag kveld ●●Duoen Nergaard/krumins med fele og gitar er et lykketreff. Jeg mener – at de to møtte hverandre. Sammen skaper de musikk med smil, som avler smil og humring hos publikum. Fem kvarter i Kilden onsdag kveld gikk som en røyk, og mer enn en gang hadde jeg lyst til å danse, selv om jeg egentlig ikke er glad i å danse.

De to har begge en lokal tilknytnin­g, Nergaard som spillemann fra Marnardal, solid plantet i Agder-tradisjon. Krumins har studert musikk ved UIA og blant annet vaert del av Green Carnation. I fjor utgav de to sammen albumet «Å legge på svøm». De er globetrott­ere begge to. Sverige, Nederland, Paris, afrikanske land, mange steder har de vaert, og så er de musikere av det slag som lar seg inspirere av musikken de møter der de er. Nergaard er også en dyktig forteller. Og i konserten i Kilden drar han mange av historiene bak låtenes tilblivels­e.

Så er det dette med betegnelse­ne da. Låter, slåtter, viser, melodier? Folkemusik­k, world music, folk, fele-jazz, Django Reinhardt – alt kan med. Eller en kan kalle det den nye folkemusik­ken som skapes på bakgrunn ikke bare av tradisjon, men av musikalsk overskudd, av kreativ holdning til både det gamle og til verden omkring. Dermed er dette blitt musikken til Nergaard/krumins.

Og den er inspireren­de, ansporende, lykkebring­ende, saerlig sammen med Nergaards underfundi­ge fortelling­er om da han møtte fanden sjøl i Marnardal, eller da han møtte et gjenferd i Norges Hus i Paris, eller da han skapte en «Reinlender i myggnettin­g» i Malawi. Og så kommer han med små politiske utspill, små stikk i en eller annen retning, og han er selvironis­k, rett og slett en god entertaine­r.

Konserten onsdag foregikk i Multisalen i Kilden. Vi var kanskje 40-50 tilhørere. Jeg savner atmosfaere for en slik konsert i dette lokalet. Vel fikk de et lydhørt og veldig ordentlig lyttende publikum. Men i en løsere setting hadde nok stemningen blitt høyere, enda gladere og livligere, jeg syns både musikken og artistene innbyr til det.

 ?? FOTO: KNUT UTLER ?? Gard Nergaard til venstre og Michael Krumins til høyre. Et lykketreff med fele og gitar, mener vår anmelder.
FOTO: KNUT UTLER Gard Nergaard til venstre og Michael Krumins til høyre. Et lykketreff med fele og gitar, mener vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway