Fædrelandsvennen

Nødnett i nød

Nok en gang sviktet det prestisjet­unge og kostbare nødnettet i en krisesitua­sjon. Må liv gå tapt før de ansvarlige gjør noe med dette?

-

Da uvaeret «Knud» herjet over landsdelen fredag var store deler av nødnettet ute av drift. Dette er dessverre ikke noe nytt. Da ekstremvae­ret «Urd» traff norskekyst­en i 2016 skjedde det samme. Svakhetene i nødnettet har vaert godt kjent lenge. Og det er ingen grunn til å tro at det blir faerre ekstreme vaersituas­joner fremover. Det er derfor fristende å kalle det ansvarsfra­skrivelse når myndighete­ne ikke snarest iverksette­r nødvendige tiltak for å unngå slike situasjone­r som vi opplevde på Sørlandet i helgen.

nødnett er det landsdekke­nde sambandet for politi, brannvesen, helsetjene­sten og andre aktører med nød- og beredskaps­ansvar. Det ble åpnet i 2015 etter en langvarig og kostbar prosess. Tidligere hadde hadde politi, brann og helse egne sambandslø­sninger som var åpne og sårbare.

Det er åpenbart at dagens nødnett er sikrere, bedre og mer robust enn det vi hadde tidligere. Det har kostet mange milliarder, vaert omdis- kutert og omfattet av skandaler, for eksempel da NRK avslørte at indiske it-arbeidere hadde tilgang til sentrale deler av nettet. Og helgens erfaringer fra Sørlandet viser at det fortsatt er langt igjen til nødnettet fungerer tilfredsst­illende.

nå varsler sentrale Ap-politikere i et intervju med Faedreland­svennen at de vil ta dette opp med justismins­teren. De kritiserer regjeringe­n for å ha kuttet i bevilgning­ene til beredskap.

Varaordfør­eren i Lindesnes, Per Olav Skutle (V), er et eksempel på en politiker som vet hva han snakker om, og som statsråden bør lytte til. Han er utryknings­leder på brannstasj­onen i Lindesnes og var på jobb fredag. Han karakteris­erte lørdag nødnettet som en skandale.

problemene i nødnettet oppstår i kombinasjo­n med strømbrudd siden flere av basestasjo­nene ikke tåler strømbrudd over åtte timer.

Avdelingsd­irektør sigurd Heier i Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap, som er ansvarlige for nødnettet, sier at uvaeret «Knud» skal evalueres, men slår samtidig fast det ikke foreligger konkrete planer om å utvide strømforsy­ningen utover de åtte timene som nå er minimum.

Det er dessverre altså ingen grunn til å tro at situasjone­n blir annerledes neste gang en storm treffer oss.

Varaordfør­eren i Lindesnes, Per Olav Skutle, er et eksempel på en politiker som vet hva han snakker om.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Varaordfør­er i Lindesnes, Per Olav Skutle, opplevde at nødnettet sviktet under uvaeret «Knud» fredag.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Varaordfør­er i Lindesnes, Per Olav Skutle, opplevde at nødnettet sviktet under uvaeret «Knud» fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway