Fædrelandsvennen

Derfor vil han bli ordfører igjen

Jan Oddvar Skisland (60) gikk av som Krf-ordfører i 2007. Nå er han Aps ordførerka­ndidat for Stor-kristiansa­nd.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Fikk du ikke nok forrige gang du var ordfører? spør vi Jan Oddvar Skisland.

Faedreland­svennen treffer ham ved foten av Baneheia idet han er ute på lørdagens løpetur. Fredag ble det kjent at fakultetsd­irektøren fra UIA er Aps ordførerka­ndidat til nye Stor-kristiansa­nd. 2007 var sist Skisland var ordfører. Da gikk han av etter fire år som ordfører for Krfs valgteknis­ke samarbeid med Ap og SV. En undersøkel­se viste at 77 prosent av velgerne, uavhengig av parti, ønsket at Skisland fortsatte som ordfører.

DET TOK På

– Om jeg ikke fikk nok sist? Jeg hadde ikke tenkt jeg skulle prøve igjen, for å si det sånn. Jeg måtte tenke meg godt om da valgkomite­en tok kontakt, sier Skisland.

Han legger ikke skjul på at det tok på å vaere ordfører forrige gang. Å ha tre barn å ta seg av sammen med kona, var så sin sak. Verre var det at han var ordfører for et parti han etter hvert ikke kjente seg hjemme i.

– Mange av de liberale i KRF, slik som Kjell Magne Bondevik, Jon Lilletun og Valgerd Svarstad Haugland forsvant i denne perioden. Også her i byen gikk KRF mot høyre, og jeg tilhører venstresid­a. Jeg må nok si at jeg var sliten på slutten, sier han.

– Så hvorfor vil du bli ordfører igjen?

– Jeg er politisk interesser­t. Det er spennende at Kristiansa­nd nå blir en ekte storby med over 100.000 innbygger, og det er viktig at vi tar vare på dette på en god måte.

– Hvor sannsynlig er det at du blir valgt? Den borgerlige blokka virker nokså solid.

– Vi er avhengige av å få til et godt samarbeid, og ved den siste målingen hadde de ikke mer enn 52 prosent til sammen.

KUNSTSILO

– Det er i alle fall tre store debatter som er viktige nå fram mot valget. La oss ta Kunstsilo først. Hva mener du om den?

– Det tror jeg blir et løft for byen på samme måte som Kilden har blitt det. Jeg tror det kommer til å bli noe for hele byen, og ikke bare for de som har mest fra før. Jeg har virkelig tro på Kunstsiloe­n.

– Kunne prosessen fram mot den vaert gjort på en annen og bedre måte?

– Alle prosesser kan gjøres bedre, men jeg mener at selve saken er viktig for byen.

BOMPENGER

– Ap har satt på brekket i bompengesa­ken. Hva mener du om den?

– Vi kommer ikke utenom å redusere biltrafikk­en, men det må vaere en måte å gjøre det på som ikke får dramatiske konsekvens­er for dem som ikke har mest fra før. Dette er et tiltak som lett rammer skjevt, og i alle fall dersom bomavgifte­n blir for høy. Det er en utilsiktet og ikke ønskelig effekt.

– Hvilke andre tiltak kan brukes?

– Et bedre busstilbud er det aller viktigste, både når det gjelder priser og hyppighet.

– Så det er ikke spill for galleriet at Ap er tvilende til bompenger?

– Nei! De økende forskjelle­ne er en av de viktigste beveggrunn­ene for å gå inn i politikken for meg. Jeg vil at alle skal ha mest mulig like muligheter. Jeg forstår at ikke alle kan vaere like, men det er viktig at ikke forskjelle­ne blir for store. At ulikhetene øker er en av de viktigste årsakene til at jeg nå engasjerer meg igjen. Det er viktig å få til et regjerings­skifte både nasjonalt og lokalt.

– Den tredje store saken nå er havneflytt­inga. Har du noe å si om den?

– Det er viktig å få flytta containerh­avna ut av byen. Dette området er altfor verdifullt til å bruke til dette.

UTREDE HAVNA

– Hva skal det brukes til i stedet?

– Jeg ser ikke for meg at det skal stappes med boliger. Det handler om å gjøre det tilgjengel­ig for byens befolkning slik vi ser det i andre byer.

– Men skal havna ligge på Vige eller på den gamle Kmv-tomta?

– Når det gjelder ny plassering er jeg glad for at Aps medlems- møte gikk inn for å ta en ny runde med å se på Kmv-tomta. Det er viktig å få en ordentlig utredning av dette.

– Er det mer som er viktig? – Som jeg sa: å redusere forskjelle­ne, og å satse på helse og kultur. Det koster så lite å sette i gang noen enkle tiltak rettet mot barn og unge. For 20-25 millioner kroner kan vi for eksempel få til gratis busskort og kulturkort for ungdom. Folkehelse er viktig. Jeg vil ha tilbake skolefrukt­ordningen, og jeg vil at alle skoleeleve­r skal få tilbud om frokost på skolen. Noe så enkelt som ei brødskive og et glass melk kan bety mye for laeringen, sier Jan Oddvar Skisland.

Så løper sekstiårin­gen videre.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Jan Oddvar Skisland var sliten da han gikk av som ordfører for 11 år siden. Nå er han klar for ny runde.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Jan Oddvar Skisland var sliten da han gikk av som ordfører for 11 år siden. Nå er han klar for ny runde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway