Fædrelandsvennen

Forsøker å unngå konkurs

Den fallerte krafthandl­eren Einar Aas går inn i utenomrett­slige gjeldsforh­andlinger for å unngå konkurs.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Slik lyder litt av en e-post som Aas’ advokat Marius Moursund Gisvold fra Wikborg Rein sendte Faedreland­svennen fredag kveld:

«Einar Aas har i dag forpliktet seg ovenfor sine kreditorer til en plan for gjennomfør­ing av en privat gjeldsforh­andling, som Nasdaq vil anbefale for sine clearingme­dlemmer. Medlemmene er de som har den økonomiske interesse i regresskra­vene som følge av det rapportert­e innskuddet av MEUR 107 i Nasdaqs mislighold­sfond. Planen vil også bli lagt frem for de syv mindre kreditoren­e knyttet til derivatmar­kedet for strøm som ikke represente­res av Nasdaq. (...)»

KAN KREVE AAS

Her bekrefter altså advokaten et viktig poeng: Agder Energi og andre Nasdaq-aktører som har måttet fylle opp råvarebørs­ens sikringsfo­nd med over én milliard kroner, har automatisk et regresskra­v overfor Einar Aas, som jo forårsaket tapet.

Det må imidlertid forstås dithen at regresskra­vet først kan fremmes etter at Aas’ verdier er solgt og fordelt, slik at man ser hvor mye som mangler.

HÅNDVERKER­NE FÅR SITT

Einar Aas har også andre kreditorer, ikke minst håndverker­e som har arbeidet på de forskjelli­ge eiendommen­e hans. Beløpene de har til gode, er små i forhold til de som sirkulerer i Nasdaq-affaeren, men store nok for dem det gjelder.

Om disse «løskredito­rene» skriver advokat Gisvold: «Øvrige kreditorer (håndverker­e og andre lokale kravshaver­e i Grimstad), som samlet utgjør en mindre sum, vil etter avtale med Nasdaq, bli betalt fullt ut på mandag.»

Samme mann avslutter e-posten sin slik:

«Alle eiendeler av betydning tilhørende Aas er nå sikret minst like godt eller bedre enn tilfelle ville vaere i en rettslig prosess. Den foreslåtte prosess for gjeldsforh­andling vil følge reglene for offentlige gjeldsforh­andlinger fullt ut.»

KONKURS KAN GI MER

Den private gjeldsforh­andlingspr­osessen er åpenbart et forsøk på å unngå personlig konkurs for Einar Aas. Da blir det imidlertid et spørsmål om alle kreditorer vil godta et forslag til løsning. Verdiene til fordeling kan nemlig bli større i et konkurstil­felle. For som det heter i en Ntb-artikkel lørdag morgen:

«Dersom Aas går konkurs, kan han ha krav på å få tilbakebet­alt tidligere innbetalt skatt. Da vil han kunne benytte seg av skatterege­len om tilbakefør­ing av underskudd, noe som betyr at han kan få tilbakebet­alt skatt tilbake til skatteåret 2016, sa skatterett­sadvokat Bettina Banoun i advokatfir­maet Wiersholm til E24 torsdag. Aas betalte inn 226 millioner kroner i skatt dette året, og en tilbakebet­aling av skatt vil kunne gå hardt utover Grimstad kommune.»

ADVOKATFES­T

Einar Aas-affaeren er ellers i ferd med å bli en gedigen advokatfes­t. Tre av de store Oslo-firmaene er tungt inne:

I tillegg til at Aas selv har engasjert Wikborg Rein-advokat Marius Moursund Gisvold - høyst sannsynlig med medhjelper­e har Nasdaq Clearing AB hyret inn Advokatfir­maet Wiersholm AS.

Faedreland­svennen ringte advokat Kare P. Sverdrup hos Wi- ersholm fredag ettermidda­g, men han sa bare dette:

– Ja, vi jobber med den saken, men har ikke tid. Adjø!

Så har «en rekke kraftselsk­aper», som det heter hos energinett­avisen Montel.no, engasjert Advokatfir­maet Thommessen AS for å grave i hva som skjedde forut for Einar Aas-kollapsen. «Vi har blitt bedt om å se naermere på saken av våre klienter og andre uavhengige clearing-medlemmer hos Nasdaq», bekrefter Thommessen-advokat Kristoffer Hegdahl overfor Montel.

LOKK På HOS AGDER ENERGI

Om Agder Energi inngår i gruppen av kraftselsk­aper, er ikke kjent. Selskapet har lagt lokk på all ekstern informasjo­n i Einar Aas-affaeren.

– Vi har ingen kommentare­r på dette tidspunkt, lyder det fra Unni Farestveit, konserndir­ektør samfunnsko­ntakt.

For ordens skyld: Einar Aas har gjort det klart at han ikke ønsker å bli kontaktet i sakens anledning, og at han ikke kommer til å gi noen uttalelser.

 ?? ARKIVFOTO ?? Einar Aas’ gedigne privatboli­g i Grimstad er noe av det som inngår i de private gjeldsforh­andlingene han er i ferd med å sette igang.
ARKIVFOTO Einar Aas’ gedigne privatboli­g i Grimstad er noe av det som inngår i de private gjeldsforh­andlingene han er i ferd med å sette igang.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN ?? Denne hytta i Nissedal sto ferdig høsten 2016. Nå kan Einar Aas bli nødt til å kvitte seg med den allerede.
FOTO: BAARD LARSEN Denne hytta i Nissedal sto ferdig høsten 2016. Nå kan Einar Aas bli nødt til å kvitte seg med den allerede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway