Fædrelandsvennen

Tankbiltra­fikken på Kroodden

- HANS PETTER MJØLUND leder, Vågsbygd Vel

Vågsbygd Vel er nylig blitt gjort kjent med denne problemsti­llingen og drøftet saken på sitt styremøte tirsdag 18. september 2018.

●●Styret vil uttale:

Det har gjennom de siste to år vaert en meget stor vekst i antall trailere som kjører bensin og diesel ut fra Texaco-anlegget (YX) på Kroodden. Dette er oppgitt fra 2016 å vaere 56 000 tonn til i 2018 bli 160 000 tonn.

Dette medfører en kraftig økning og belastning også på Vågsbygdve­ien forbi skoler og barnehager. Antall biler pr døgn har økt fra ca. 15 trailere og biler til 45 sju dager i uka.

Vi er kjent med at Esso hentet tidligere sin last med bensin og diesel i Kolsdalen, gjennom avtale med Statoil, noe de fortsatt kunne ha gjort om det hadde vaert økonomisk gunstig. Trafikalt for Vågsbygdve­ien/kroodden og utfra miljømessi­ge hensyn ville det vaere samfunnsme­ssig fornuftig.

Tankbilene kjører nå tomme en mil ekstra hver dag. Det blir totalt 40 mil på Vågsbygdve­ien uten last. På returen har de fulle tanker med ca. 40 tonn totalvekt pr. bil.

Styret støttet beboerne på Kroodden og ber kommunen vurdere alle forholdene som advokatfir­maet Kjaer DA i brev av 11. mai 2018 har sendt Kristiansa­nd kommune. Fra Advokatfir­maets utredning vil styret spesielt framheve følgende:

«Nåvaerende situasjon er både farlig og lite miljøvennl­ig. Den er også helt unødvendig fordi Statoils tankanlegg på Kolsdalsod­den like ved E39 (Vesterveie­n) har kapasitet til å levere bensin og diesel til alle bensinstas­joner distriktet. Likevel - i strid med sikkerhets­og miljøhensy­n - har Esso valgt å avslutte sin avtale med Statoil om levering av drivstoff fra anlegget på Kolsdalsod­den og i stedet inngått avtale med Uno-x om levering fra tankanlegg­et på Kroodden.»

Vågsbygd Vel vil på det sterkeste anmode om at denne saken blir politisk drøftet på nytt, og at saken fremmes så fort som mulig.

Styret i Vågsbygd Vel ønsker å bli orientert om sakens videre behandling i kommunen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway