Fædrelandsvennen

«Mindre alene sammen»

- ØYSTEIN REINHARDTS­EN daglig leder Kirkens Bymisjon Kristiansa­nd

Dette uttrykket vil du få se og høre veldig mange ganger i den naermeste tiden fremover. Det er navnet på tv-aksjonen som i år går til Kirkens Bymisjon, og som finner sted 21. oktober.

Bakgrunn for «mindre alene sammen», er at altfor mange i vårt samfunn kjenner på tappende ensomhet, føler seg utenfor, føler på tilkortkom­menhet av forskjelli­g slag og mangler tilhørighe­t til gode fellesskap. Grunnene kan vaere forskjelli­ge og sammensatt­e, men opplevelse­n av å ha havnet på et sidespor, er like ille for alle som noen gang har kjent på det. Og det tror jeg mange av oss har.

Vårt samfunn, i våre bygder og byer, i lokalsamfu­nn og nabolag, - har ikke råd til at noen skal vaere utenfor. Med «råd» tenker jeg ikke først og fremst på økonomi. Det er framfor alt en tro på og erkjennels­e av at vi trenger hverandre for å bygge inkluderen­de fellesskap, med rom for alle.

Samfunnet vårt blir varmere når mennesker ser hverandre, møter hverandre, og snakker sammen og gjør ting i fellesskap. Dette kan kanskje vaere litt uvant i forskjelli­ge sammenheng­er, men det er ikke farlig – det er nødvendig!

I Kirkens Bymisjon tror vi på alle menneskers verdi og muligheter, uansett hva vi måtte ha med oss i bakgrunn og bagasje. Våre møtesteder, verksteder, aktivitete­r … skal vaere steder å vaere, vokse og høre til. Gode møter kan endre både liv og samfunn. Tv-aksjonen skal vaere med å gi økte muligheter til dette på mange steder i landet vårt.

Men «mindre alene sammen» skal ikke vaere en eksklusiv sak for Kirkens Bymisjon. Dette handler om oss alle i det store fellesskap­et. Hver enkelt av oss kan tørre litt mer. Vi kan strekke oss litt lengre enn vår mest private komfortson­e rekker. Kanskje det ville bli mange flotte opplevelse­r dersom vi bød litt mer på oss selv. I aksjonen «mindre alene sammen» ligger det i alle fall en innebygd utfordring til oss alle om å bidra til at vårt samfunn og våre fellesskap kan bli varmere, åpnere og mer inkluderen­de.

Så ligger det også en utfordring på systemnivå. Hva må styres og reguleres annerledes – slik at alle kan delta i fellesskap­et? Hvilke føringer legges politisk for at inkluderin­g skal bli mer enn et fint ord? Hvordan bekjemper vi fattigdom i vårt rike land, der forskjelle­ne faktisk er økende? Hvordan kan flest mulig komme i jobb, og ikke havne bakerst i køen så mange ganger at de mister motet?

Vi er på mange måter ufattelig heldige som lever i Norge, men det er alltid noe viktig å strekke seg mot. Og for den som opplever en eller annen form for utenforska­p, så er det veldig liten hjelp i å høre at vi statistisk sett har det veldig bra!

Bli med og virkeliggj­ør målet for årets Tv-aksjon, - «mindre alene sammen»! Gå også inn på www.blimed.no og se hvordan du helt konkret kan melde deg som bøssebaere­r, bidra på andre måter og få gode tips.

For den som opplever en eller annen form for utenforska­p, så er det veldig liten hjelp i å høre at vi statistisk sett har det veldig bra

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Bakgrunn for «mindre alene sammen», er at altfor mange i vårt samfunn kjenner på tappende ensomhet, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Bakgrunn for «mindre alene sammen», er at altfor mange i vårt samfunn kjenner på tappende ensomhet, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway