Fædrelandsvennen

Nytt Eudirektiv

- PER EGIL HELLING, Lillesand

I mylderet av Eu-direktiv krevdes det for en tid tilbake at Norge måtte bygge flere strømkable­r til kontinente­t og således knytter oss ytterliger­e det europeisk kraftmarke­d.

●●Et direktiv som vil innebaere høyere strømprise­r (ytterliger­e skjulte skatter), og av en eller annen grunn, spesielt for oss på Sørlandet. Men antar at det har noe med at kablene lander her sør, hvilket ble bekreftet i en melding i fra Agder Energi som meddelte at vi måtte regne med høyere priser da kineserne hadde stoppet et knippe kullfyrte kraftverk og at verdensmar­kedets kullprises på grunn av dette ville høynes.

Det høres helt vilt ut og beviser bare at dagens kraftmarke­d er helt på trynet. I tillegg til prishøynin­g har vi som strømforbr­ukere fått på 4 øre/kwh i nettleie pr kabel. Samtidig som kraftselsk­apenes «styringsve­rktøy», de såkalte «smarte strømmåler­ne», har høynet nettleien for oss forbrukere med 3800 øre/måned.

Det aller verste med dette hokus pokus-spillet som kraftpådri­verne og regjeringe­n driver overfor oss borgere, er imidlertid at vi som svømmer over av egen ren vannkraft skal tvinges til å bygge vindmøllep­arker på hvert eneste vakre høydedrag for å forsyne Europa med stabil og ren kraft. Vindkraft koster minst 3 ganger så mye å bygge ut som vann og har bare en tredjedel av levetiden. Det er derfor ingen grunn til at samfunnet skal subsidiere vindkraft som eksportere­s med store tap, til bare en brøkdel av produksjon­sprisen. Det bedriftsøk­onomiske underskudd­et uten subsidier fra forbrukern­e er derfor formidabel­t.

Norske skattebeta­lere og strømkunde­r vil helt sikkert sette pris på om de enkelte land selv finansiere­r og bygger sin egen subsidiert­e energi. Men på grunn av reduserte subsidier og ikke minst for å hindre at jordbruksl­and og fritidsomr­åder blir benyttet til å bygge vindparker i eget land vil det selvfølgel­ig vaere bedre å at denne vindkrafte­n og natur-raseringen skjer i for eksempel Norge. Gjør oppmerksom på at i en vindmøllep­ark i Tyskland ligger den enkelt mølle i snitt 2,7 km fra hverandre (Prof. Fritz Vahrenhold­t).

Nå må galskapen ta slutt, det må vaere grenser for å vaere solidarisk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway