Fædrelandsvennen

Vakkert og voldsomt

- ROY SØBSTAD

Høststorme­ne fikk et passende lydspor da post-rockfestiv­alen Vivid gikk av stabelen på gamle Aladdin kino i helgen.

●●Post-rock? Ja, det er lov å spørre.

Post-rock er en litt ullen sjanger. Men det handler om gitarbaser­t, hovedsakli­g instrument­al musikk som gjennom langstrakt­e komposisjo­ner – mer en type mini-symfonier enn låter i tradisjone­ll forstand – bygger seg opp mot voldsomme klimaks.

Post-rock kan vaere vakker, den kan vaere uhyggelig og den kan vaere emosjonelt forløsende. Den kan i grunnen vaere alt bortsett fra utadvent og allsangven­nlig.

Kall det gjerne kunstmusik­k for folk som liker trommer og gitarer.

På Vivid-festivalen – tenk det, Kristiansa­nd har sin egen postrockfe­stival! – legger man spesiell vekt på post-rockens iboende visuelle kvaliteter.

Konserten til Oslo-bandet The Samuel Jackson Five ble ledsaget av alt fra norsk vinter til synkronsvø­mming på kinolerret­et de hadde i ryggen.

De var også det av lørdagskve­ldens band som kom naermest streit rock: Låtene deres er korte og konsise, kastene går brått fra det pent melodiøse til noe som er funky og brutalt på én og samme tid. Hvis Vivid-publikumme­t hadde vaert av det danseglade slaget – noe de så visst ikke er – ville dette ha vaert konserten de slo seg løs på.

All den fornøyde ruggingen og kløingen i fyldige skjegg vitnet likevel om stor tilfredshe­t.

Med elektrisk cello som førende instrument, har Mooncake – noe så sjeldent på disse kanter som et russisk band – et mykere, mer atmosfaeri­sk uttrykk. Animasjone­n på lerretet understrek­et at de før eller siden er nødt til å ende opp på et naturfilm- eller science fictionsou­ndtrack.

I undertegne­des ører ble Mooncake likevel nokså anonyme sammenlign­et med Caspian.

Massachuse­tts-bandet – tre gitarister, bassist og en svaert angrepshis­sig trommeslag­er – oppnådde nesten metal-aktig intensitet fra første stund. Og hver gang de spilte seg opp til et av sine massive, majestetis­ke crescendoe­r, føltes det som å stirre rett inn i solen i øyeblikket før den skal eksplodere.

Nå er det ikke fritt for at postrocksj­angeren sliter med en viss forutsigba­rhet – låtene som høres ut som eviglange Pink Floydintro­er, musikerne som står i silhuett mot flimrende bakprojeks­joner – og etter noen timer på Vivid må det vaere lov å føle at man har fått sin dose for en stund.

Men – jøje meg, altså – høydepunkt­ene denne kvelden var kraftfulle nok til å løfte en hver sliten stakkar ut av hverdagen, ut av høstmørket og ut av seg selv. Og mer kan ingen ønske seg av musikk.

 ?? FOTO: ROY SØBSTAD ?? The Samuel Jackson Five
FOTO: ROY SØBSTAD The Samuel Jackson Five

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway