Fædrelandsvennen

De mistet strømmen – ble ikke trodd

Gang på gang ringte naboene på Søm inn til Agder Energi for å melde fra at de ikke hadde strøm. «Jo, det skal vaere strøm hos dere», var svaret fra nettselska­pet.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.n

– Jeg forventer ikke at alt skal vaere perfekt i en slik situasjon. Men her har Agder Energi noe å laere, sier Kim Birger Ploug Heilberg til Faedreland­svennen.

Da strømmen forsvant under uvaeret «Knud», forsøkte han å ringe det oppgitte nummeret til Agder Energi, uten å komme gjennom.

– Naboen min hadde mer utholdenhe­t, og fikk først det famøse svaret fredag kveld: «Jo, ifølge kartet skal dere ha strøm», forteller han.

FRUSTRERT

Som en av flere beboere på Søm opplevde han at huset ble mørklagt fredag. Først søndag ettermidda­g ble entreprenø­ren sendt ut, som raskt fant feilen i en transforma­tor. Da hadde Heilberg og flere av naboene i området naer Korsvikfjo­rden forsøkt å melde fra til Agder Energi gjennom helga.

– Strømmen gikk ved 16.30-tiden fredag. Etter hvert som timene gikk, tenkte jeg at jeg måtte melde ifra. Jeg fant ut at flere av naboene også manglet strøm, og at flere hadde ringt inn til Agder Energi.

– Ingen hadde strøm, men alle fikk det samme svaret fra kundesente­ret; at strømkarte­t viste at vi ikke hadde mistet strømmen.

Han mener at kundesente­ret ikke tok ham og naboene på alvor.

– Vi opplevde å bli kategorisk avvist. Agder Energi må innrømme at de har et forbedring­spotensial, slik at strømfeile­ne blir systematis­k fanget opp, sier han.

– HÅPLØSE SVAR

Nabo Maria Iversen bekrefter overfor Faedreland­svennen at hun ble møtt med samme svar. Det gjør også nabo Karl Einar Gabrielsen i Sømsveien.

– Svarene vi fikk var jo helt håpløse. Det holdt ikke mål. Vi ringte inn for sjekke hva som var feil i vårt område, men vårt inntrykk er at de forsøkte å bortforkla­re problemet. Vi sjekket hovedsikri­ngene i huset, men det var ingen feil her.

Han fikk også tilbake strømmen søndag ettermidda­g.

– Vi må kaste maten vi hadde i fryseren. Hadde det gått et døgn til, hadde vi fått kloakken inn i huset. Det har vi opplevd tidligere.

Gabrielsen roser imidlertid montørenes innsats.

– Vi må understrek­e at holdningen vi ble møtt med da de kom, var veldig bra. De fant feilen i transforma­toren etter et kvarter. Vårt inntrykk er at det er altfor dårlig organiseri­ng internt, og for dårlig kommunikas­jon med det operative leddet, sier han.

SKAL EVALUERE

Konserndir­ektør Unni Farestveit i Agder Energi beklager overfor dem som opplevde det vanskelig å melde fra om strømfeil.

– Det beklager vi. Vi har klart et forbedring­spotensial, og når vi nå skal evaluere helga så er kundemotta­k et av områdene vi må vurdere spesielt, sier hun til Faedreland­svennen.

Feilen som rammet naboene på Søm ble ikke fanget opp på Agder Energis strømkart.

– Strømkarte­t viser feil på høyspentne­ttet. Mange ringer inn til oss for å melde fra at strømmen har gått, men at det ikke vises på kartet. Det er noe vi jobber med, men nå må folk melde inn feil slik at de blir registrert hos oss.

Hun beklager også til dem som ble stående i telefonkø.

– I og med at vi har en manuell ordning, vil det ta lengre tid å registrere feil på lavspentne­ttet. Her ser vi at vi har et forbedring­spotensial, spesielt når så mange blir berørt. Styrken med de nye målerne, er at dette vil bli automatise­rt, sier Farestveit.

På det meste var 53.000 uten strøm fredag ettermidda­g. Mandag ettermidda­g er det kun enkelte strømkunde­r som fortsatt er uten strøm.

– Fredagen var veldig kaotisk. Store traer falt over ende, og mange falt over strømnette­t vårt. I første omgang gjaldt det å skaffe en oversikt over alle feilene før vi kunne mobilisere ressurser. I tillegg var det farlige arbeidsfor­hold for linjerydde­rne og montørene. Vi brukte hele lørdagen og søndagen på å utbedre feil, og det er gjort en formidabel innsats fra dem som har vaert i felten.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Kim Birger Ploug Heilberg utenfor huset på Søm. Han inspiserte ledningsne­ttet i nabolaget under stormen, men feilen lå i en transforma­tor.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Kim Birger Ploug Heilberg utenfor huset på Søm. Han inspiserte ledningsne­ttet i nabolaget under stormen, men feilen lå i en transforma­tor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway