Fædrelandsvennen

Mest bekymret for avlytting

Tilgangen til Stortinget kan ha gitt den siktede russeren mulighet til å avlytte samtaler, tror direktøren i Naeringsli­vets Sikkerhets­råd.

- NTB

Direktør Jack Fischer Eriksen i Naeringsli­vets Sikkerhets­råd understrek­er at han ikke kan kommentere den konkrete saken fordi han ikke kjenner detaljene. Men for all etterretni­ng er informasjo­nsinnhenti­ng, i form av data eller tale, interessan­t, forteller han.

– Ved å oppholde seg i lokalene kan man plassere utstyr som kan fange opp tale. Eller hvis man får tilgang til Stortinget­s datasystem­er, kan man få ut mye interessan­t om politiske og strategisk­e beslutning­er, sier Eriksen.

– Så vidt jeg kjenner til, har Stortinget gode sikkerhets­systemer, legger han til.

Direktøren blir overrasket om det viser seg at russeren har hatt tilgang til trådløse nettverk der han kan ha fått ut informasjo­n.

– De neste dagene må man finne ut hvilken skade han kan ha utført, sier Eriksen.

VARETEKTSF­ENGSLET

Den siktede russeren ble lørdag varetektsf­engslet i to uker med brev- og besøkskont­roll. Mandag ble det klart at han anker kjennelsen fra Oslo tingrett.

Forsvarere­n hans, advokat Hege Aakre, har opplyst at klienten hevder det hele beror på en misforståe­lse. Hun mener siktelsen Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) så langt har, baerer preg av bare å vaere basert på observasjo­ner og ikke håndfaste bevis.

Ifølge forsvarere­n har russeren en god forklaring på hva han har gjort. Hun har ikke ønsket å utdype dette.

– Jeg vil ikke gå naermere inn i detaljene i saken, sa Aakre til NTB da hun var på vei inn i Oslo fengsel for å møte klienten mandag.

– Må TENKE SIKKERHET

Dersom russeren har greid å komme seg inn i datasystem­ene på Stortinget, kan han potensielt ha fått tilgang til den samme informasjo­nen som alle Stortinget­s ansatte har, sier direktør Torgeir Waterhouse i Ikt-norge.

– Vi vet ikke hva slags informasjo­n politikern­e har lagret på sine systemer, og hvor sensitiv denne er. Men man bør alltid ha en høy bevissthet om hvilke data som ligger lagret, sier han.

Samtidig påpeker han at det at russeren ble tatt, kan bety at Stortinget faktisk ikke har et sikkerhets­problem.

– Å avdekke et forsøk på angrep kan bety at man har kontroll, sier Waterhouse.

IT-FOLK SPEKULERER

Han undrer seg samtidig over hvilken rolle russeren egentlig har spilt.

– Det at han oppførte seg så mistenkeli­g, kan vaere fordi han skulle trekke oppmerksom­heten bort fra noen andre. Det er en klassiker innen etterretni­ng, sier Ikt-direktøren, som understrek­er at dette er spekulasjo­ner.

It-ekspert og professor ved In- stitutt for matematisk­e fag ved NTNU, Kristian Gjøsteen, mener det ikke er sikkert at det var Stortinget som var mål for et eventuelt spionangre­p.

– Det kan ha vaert et vel så stort mål å angripe de andre deltakerne, for eksempel ved å dele innhold fra en minnepinne som inneholdt skadevare. Det er en yndet måte å gjøre det på, sier Gjøsteen.

RAR OPPFØRSEL IKKE NOK

– Man blir ikke fengslet i to uker for å ha hatt en rar eller dårlig oppførsel på et seminar på Stortinget. Når en norsk dommer sier ja til en såpass alvorlig inngripen, må PST, etter min mening, ha lagt noe på bordet som har en annen alvorlighe­tsgrad, sier etterretni­ngsekspert Ola Kaldager.

Kaldager ledet i ti år etterretni­ngsgruppen E14 som støttet norske utenlandss­tyrker. Han ble pensjonert fra tjenesten i forsvaret i 2004 og arbeidet deretter for et privat sikkerhets­selskap.

Kaldager sier man ikke kan utelukke at PST har hatt 51-åringen i søkelyset i lengre tid, men av ulike grunner ikke har ønsket å pågripe ham tidligere.

– Men så skjer dette på Stortinget, og da kan vurderinge­n vaere at man velger å pågripe ham nå. Dette kjenner jeg naturligvi­s ikke til, men det er ikke uvanlig at man ikke pågriper personer man har i søkelyset for etterretni­ng, med en gang, men ser muligheten til å følge folk over tid for å se hvordan de jobber og hvem de har kontakt med, sier han.

MANGE UTSATT

Nylig publiserte Naeringsli­vets Sikkerhets­råd Mørketalls­undersøkel­sen 2018. Den forteller at rundt 40 prosent av norske bedrifter i 2017 ble utsatt for brudd på informasjo­nssikkerhe­ten.

Det kommer også fram at bedriftene­s egne ansatte er hovedårsak­en til at selskapene blir utsatt for svindel gjennom såkalt phishing, altså «fisking» etter sensitiv informasjo­n

I undersøkel­sen oppgir ingen av de spurte at de har mistet data, men Eriksen tror det dreier seg om store verdier i for eksempel patenter og opphavsret­t.

– Vi har for liten evne til å finne ut hvilken skade vi utsettes for, konstatere­r direktøren for Naeringsli­vets Sikkerhets­råd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den spionsikte­de russerens forsvarer, advokat Hege Aakre, hevder at hele varetektsf­engslingen må bero på en mistorståe­lse. Hun sier russeren har en god forklaring på hva som har skjedd, men ønsker ikke å si hva forklaring­en er.
FOTO: NTB SCANPIX Den spionsikte­de russerens forsvarer, advokat Hege Aakre, hevder at hele varetektsf­engslingen må bero på en mistorståe­lse. Hun sier russeren har en god forklaring på hva som har skjedd, men ønsker ikke å si hva forklaring­en er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway