Fædrelandsvennen

Mer om Trotskij

- JOSTEIN ANDREASSEN

Arkivar Thomas Olsen har en utmerket artikkel om Trotskij på Sørlandet, m.m. lørdag 15.09.

●●Den blir enda mer komplett om vi får med at den revolusjon­aere også kom til Ny-hellesund. Sommeren 1936 ferierte Arnulf Øverland i uthavnen. På den tiden bodde også forfattere­n Nordahl Grieg i Havbukta like over sundet.

Øverland oppholdt seg noen uker i Gamlestran­da, bruk nr. 41, Solbakken. Åpenbart gjorde han mer enn å sole seg ute på Skarvøya, for en dag tok han den lånte motorbåten til Randesund og hentet Trotskij til en tur vestover. De ankom Ny-hellesund sammen med noen venner og spiste middag hos fru Ingeborg Saanum i Det kongelig privileger­te gjestgiver­i. Vi må gå ut fra den var bestilt.

Othar Hansen fra uthavnen, f. 1912, så da de kom. Sammen med noen andre gutter var han borte og glante litt inn gjennom vinduene, fortalte han til undertegne­de. Senere var Trotskij i Ovesens butikk på Monsøya rett over sundet. Der var det landhandel og talestasjo­n, og han skal ha slått av en prat med Ovesen, ifølge Jan G. Langfeldt.

Odd Andersen fra Ramstø på Monsøya, som da var 12 år og tilfeldigv­is til stede, ble spurt om han ville ro sovjetruss­eren de 3040 meterne tilbake over sundet. Det gjorde han. For det fikk han hele fem kroner, ifølge hans bror Øivind Sangesland Andersen. Jeg håper han kjøpte seg noe nyttig for alle de pengene.

Saanums etterkomme­r Halfdan Carstens har fortalt meg at hans bestefar Johan ikke syntes saerlig om besøket og tok seg en tur ut på øya mens middagen foregikk. Da han kom tilbake, hadde selskapet gått, men Trotskij etterlot den demonstrat­ivt fravaerend­e ei bok med dedikasjon. Den har jeg selv sett i Gjestgiver­iet, det var «The Night Club» (1917) av briten Herbert Jenkins. Inni står: «Tilegnet dig. Trotskij.»

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway