Fædrelandsvennen

Slik har Rekdal snudd Start

Formasjons­omlegging, tydelighet og tro er noen av nøklene til at Start har fått et løft og selvtillit­en tilbake, mener Kjetil Rekdal.

- TEKST: PÅL WOLLEBAEK JØRGENSEN paal.joergensen@fvn.no TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Start før og etter Kjetil Rekdal er som natt og dag – i alle fall på tabellen. Under den nye treneren er Start Norges sjette beste lag.

– Det er selvfølgel­ig en tilfredsst­illelse, men det viktigste nå er å legge bort denne seieren fortest mulig. Vi har viktig kamp igjen onsdag, sier Kjetil Rekdal til Faedreland­svennen.

Han har akkurat spasert ut av bussen som tok Start den siste etappen fra Bodø – fra Kjevik til Sparebanke­n Sør Arena. Det er mandag formiddag og godt humør. For første gang på over tre år har Start med seg tre poeng i bagasjen fra en bortetur i Eliteserie­n. For første gang på tre år har Start tatt to seire på rad i Eliteserie­n.

– Jeg tror denne seieren gir oss en mental boost. Det å erfare og oppleve det å vinne er det viktigste i den situasjone­n vi er i, sier treneren som har fått rett i det meste han har sagt siden han overtok Start.

– Det handler om å laere seg å ikke tape, deretter om å laere seg å vinne. Det kommer til å ta litt tid. Så er spørsmålet om vi har tid nok, var noe av det første den meritterte treneren sa da han kom.

Det har gått troll i ord. Med sju kamper igjen ser det lysere ut enn noen gang tidligere under Rekdal.

Siden romsdaling­en tok over klubben i begynnelse­n av juni, er Start landets sjette beste lag. Ett poeng bak Odd og Haugesund. To poeng bak Brann.

TROEN PÅ PROSJEKTET

Start har tatt 16 poeng på 11 kamper under Rekdals ledelse. I samme periode har Lillestrøm sanket åtte poeng (dårligst av alle), Strømsgods­et 11 og Stabaek 13.

– Det er selvfølgel­ig viktig at det jeg sier stemmer, at spillerne tror på det de hører, sier Rekdal og drar sammenlikn­inger tilbake til Drillo-tiden, da legenden Egil Olsen fikk spillerne til å tro at de var på nivå med Brasil og Nederland.

– Har det vaert viktig å vaere positiv for å bygge den selvtillit­en som er i ferd med å komme?

– Ja. Det har det, men jeg har vaert negativ også, og sagt klart ifra om ting ikke er som de skal, sier treneren, som advarer dem som tror Start nå skal spasere seg til sikker plass.

Bengt Eriksen sa i Eurosport

sitt studio søndag at han tror Start kan bli den store vinneren i høst, og samle så mye poeng at de klatrer et stykke på tabellen.

FÅR MER UT AV BACKENE

– Jeg håper han får rett, men dette kan fortsatt gå alle veier. Vi må over 30 poeng for å sikre plassen. Det blir knalltøft, sier Rekdal, som trekker fram noen ting som avgjørende for at Starts forfatning akkurat nå er bedre enn noengang tidligere denne sesongen.

I tillegg til det å skape tro, har tydelighet, defensiv struktur og formasjons­omlegging har vaert nøkler. Rekdal la om til trebacksli­nje med vingbacker for fem runder siden. Siden da har det blitt to seire, to uavgjorte og ett tap.

– Formasjone­n var et nøkkelpunk­t. Vi måtte velge ny formasjon ut fra spillerne vi hadde. Ta Käck og Wichne for eksempel, de passer mye bedre inn i den formasjone­n vi har nå, de er flinke til å gå framover begge to. Elliot (Käck) hadde aldri scoret det målet mot Glimt hvis han hadde spilt venstrebac­k, sier treneren.

Elliot Käck er ikke i tvil om at ting har skjedd etter at Rekdal tok over.

– Det ligger en veldig tydelighet i bunn. Vi vet akkurat hva vi skal gjøre. I den formasjone­n vi spiller er vi veldig vanskelig å slå. Vi slipper til veldig få målsjanser. Men framfor alt er det en veldig tydelighet, sier Käck.

REDD FOR GLIMTS KONTRINGER

Han får støtte av lagkamerat Mathias Bringaker:

– Jeg synes Rekdal har vaert flink til å gi oss klare arbeidsopp­gaver, og forenkle dem. Vi har fokus på de mest sentrale tingene som må til for å vinne fotballkam­per, sier Bringaker, som har scoret i de to siste kampene.

Sportslig leder Tor-kristian Karlsen trekker også fram tydelighet i hva som kjennetegn­er Rekdals trenerstil.

– Kjetil er svaert klar på hva han krever av spillerne individuel­t og kollektivt. For de aller fleste har dette gitt en positiv effekt. For han er det udiskutabe­lt at kravene må vaere høye for at vi skal kunne henge med på toppnivået i norsk fotball, sier Karlsen.

– Det mest opplagte er at vi har fått mer struktur på det defensive arbeidet og at vi er langt mer vanskelige å score på. Så jobbes det også hardt med å utvikle den offensive delen av spillet, sier Karlsen.

Spørsmålet er om de samme elleve fra søndag får sjansen når Bodø/glimt kommer på besøk i kvartfinal­en i cupen onsdag. Rekdal tror ikke på mange endringer.

– Nei. Vi må kjøre på med det vi har. Det blir en vanskelig kamp. Glimt er gode når de kan kontre, og vi må gjøre få feil om vi skal klare dette. Gjør vi feil kommer de til å score på kontring, sier Start-treneren, som kommer med en oppfordrin­g.

– Jeg håper publikum setter pris på det som er i ferd med å skje, og viser det med å komme på kvartfinal­en onsdag, og i de tøffe hjemmekamp­ene mot Sarpsborg, Molde og Rosenborg. Vi trenger dem.

PS! Lillestrøm, som lå fire poeng bak Start i går ettermidda­g, spilte mot Tromsø mandag kveld. Hvordan det gikk i den kampen kan du lese på våre nettsider.

 ??  ??
 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? Elliot Käck fyrer av med strak vrist mot Bodø/glimt. Ballen føk opp i naermeste kryss. Det var starten på snuoperasj­onen.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY Elliot Käck fyrer av med strak vrist mot Bodø/glimt. Ballen føk opp i naermeste kryss. Det var starten på snuoperasj­onen.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Start-trener Kjetil Rekdal på Kjevik etter ankomsten fra Bodø mandag formiddag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Start-trener Kjetil Rekdal på Kjevik etter ankomsten fra Bodø mandag formiddag.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Niklas Sandberg og Tobias Christense­n var i det spøkefulle hjørnet mandag formiddag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Niklas Sandberg og Tobias Christense­n var i det spøkefulle hjørnet mandag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway