Fædrelandsvennen

Ny arveavgift

Den årlige listen over norske milliardae­rer er nylig gjort kjent. I etterkant av den har den politiske diskusjone­n om arveavgift blusset opp. Den debatten bør vi ta.

-

I2014 ble arveavgift­en fjernet av regjeringe­n med støtte fra Arbeiderpa­rtiet. Debatten om denne avgiften blusser imidlertid stadig opp, fordi mange kritiserer at dette blir urettferdi­g – man skatter ikke etter evne. Det har også vaert letter i selskapssk­atten og formuesska­tten, som venstresid­en oppsummere­r som skattelett­er for de aller rikeste.

nylig ble Kapitals liste over norske milliardae­rer gjort kjent, og diskusjone­n er i gang på ny. Det er nå 308 milliardae­rer i landet, en økning på 38 fra i fjor. De åtte rikeste menneskene er god for 70 milliarder kroner, én prosent av befolkning­en eier 25 prosent av norske formuer, melder Statistisk sentralbyr­å. Og mange av disse formuene er arvet.

Til sammen kontroller­er de 400 rikeste i landet verdier for 1349 milliarder kroner, formuene har mer enn doblet seg siden finanskris­en. Med andre ord: De rike blir rikere, og forskjelle­ne i Norge øker.

Det er først og fremst SV og Rødt som på ny reiser spørsmål om arveavgift­en. De peker på at de som jobber hardt, skattes hardt, mens mennesker kan arve enorme formuer helt gratis. Penger og makt går i arv, klasse sementeres. De viser også til OECD som anbefaler dette verktøyet for å skape et liberalt samfunn med like muligheter.

norge har vaert et land preget av små forskjelle­r og stor tillit. Det er alvorlig at forskjelle­ne øker, og det er riktig at både de på toppen justeres, like mye som de på bunnen prøves løftet. Hvis ikke skaper vi avstand og mistillit, følelse av elite mot folk flest. Vi trenger et samfunn med høy sosial mobilitet, et samfunn som belønner kompetanse, talent og ytelser mer enn riktig etternavn. For den norske økonomien er det også nyttig at kapital styres der den gjør mest nytte.

skattepoli­tikk er et godt verktøy for omfordelin­g. Men en ny arveavgift bør treffe mer presist enn den som ble forkastet, og det kan gjøres på flere måter. For eksempel kan bunnfradra­get vaere høyere, eller man kan betale deler ved salg av et arveobjekt. Så lenge det er politiske enighet om at forskjelle­ne i Norge ikke bør øke – så bør vi ha en bred og åpen debatt om arveavgift.

En ny arveavgift bør treffe mer presist enn den som ble forkastet

 ?? FOTO: NORDRUM, SVEIN ?? Skattepoli­tikk er et godt verktøy for omfordelin­g. Vi trenger et samfunn med sosial mobilitet som belønner kompetanse, talent og ytelser mer enn riktig etternavn
FOTO: NORDRUM, SVEIN Skattepoli­tikk er et godt verktøy for omfordelin­g. Vi trenger et samfunn med sosial mobilitet som belønner kompetanse, talent og ytelser mer enn riktig etternavn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway