Fædrelandsvennen

Tirsdag lanserer Hareide boka mange Krf-ere har ventet på. Men mye tyder på at vi må vente ganske mye lenger på Krfs retningsva­lg.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

De siste ukene har det kommet flere analyser som konkludere­r med at KRF ganske snart kan komme til å velge samarbeid med Ap. Og at Solberg-regjeringe­n derfor kan komme til å falle allerede i høst. Grunnen skal vaere at Knut Arild Hareide har tatt en strategisk beslutning om at KRF på sikt kan få mest igjen politisk ved å gå mot venstre.

●●De som argumenter­er for dette, ser også fram til tydelige politiske samarbeids­signaler i Hareides bok «Det som betyr noe». I de lekkasjene fra boka som har kommet, roser Hareide Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ifølge Aftenposte­n trekker KRFlederen fram Ap-lederens kristentro. Og kaller Støre for «en mer sentrumssø­kende og livssynsåp­en Ap-leder enn mange av lederne partiet har hatt tidligere». Ifølge Klassekamp­en tar Hareide i boka avstand fra høyresidas liberalism­e.

●●Det er liten tvil om at Hareide har stor sans for Støre som person og politiker. Det er heller ikke mye tvil om at Hareide mener det kan finnes svaert gode politiske løsninger i krysset mellom KRF, Ap og Sp. Og det er overhodet ingen tvil om at et av Hareides sterkeste ønsker som Krf-leder er å åpne partiet opp for velgere som ikke definerer seg som konservati­ve kristne. I så henseende står han i Kjell Magne Bondeviks og Valgerd Svarstad Hauglands tradisjon. Og i så henseende kan et samarbeid med Ap vaere fristende.

●●Men Hareide leder et politisk parti hvor betydelige deler av grasrota er uenige med sin partileder. Og han leder et parti som, etter forslag fra Hareide selv, har vedtatt en strategi. Ifølge denne skal Krfs landstyre til fredag vedta det som skal vaere partiets politiske prosjekt; hvilke saker KRF skal prioritere, og hvilke de skal tone ned. Først når det er vedtatt, skal diskusjone­n om samarbeid starte, og så føres i mål på et nytt landsstyre­møte i slutten av november.

●●I boka vil Hareide åpenbart drøfte Krfs situasjon. Men det vil vaere ganske rart om han konkludere­r i samarbeids­spørsmålet, før den prosessen han selv har initiert, kommer i gang i partiet.

●●Hvor kommer så KRF til å ende? Det er ikke lett å si. Men per i dag virker det mest usannsynli­ge alternativ­et å vaere et samarbeid med Ap. Hvorfor? Fordi det bare er et år siden Hareide og KRF gikk til valg på Erna Solberg som statsminis­ter. Som de gjorde valget før der. Og valget før der.

●●Skulle de bytte side nå i høst, vil det føre til regjerings­krise. I så fall må Krfs ledelse fortelle sine velgere og andre hva som har forandret seg fra de velsignet Solbergs fortsatte regjering etter stortingsv­alget. Og hva er nøkternt sett nytt– bortsett fra at Venstre har gått inn i regjeringe­n og to av de rødeste klutene for KRF (Per Sandberg og Sylvi Listhaug) har gått ut?

●●Betyr i så fall det at KRF senere i høst kommer til å gå inn i regjeringe­n? For egen del tviler jeg på det også. Både fordi partiet lovet velgerne å ikke regjere med Frp for et år siden. Og fordi mange i partiet, trolig partileder­en inkludert, mener den politiske avstanden til Frp er for stor.

●●Hvis det er riktig, er det mye som tyder på at KRF fortsetter som et vippeparti i Stortinget ut denne perioden. Og kjempe for gjennomsla­g i sak etter sak. For KRF er det tross alt det som betyr noe.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krf-leder Knut Arild Hareide under Arendalsuk­a i sommer. Tirsdag gir han ut boka «Det som betyr noe».
FOTO: NTB SCANPIX Krf-leder Knut Arild Hareide under Arendalsuk­a i sommer. Tirsdag gir han ut boka «Det som betyr noe».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway