Fædrelandsvennen

Cupfinale vil gi millionreg­ning

Start vil tjene godt på å spille seg fram til cupfinalen. Men på hjemmebane betyr denne klausulen i leieavtale­n av Sparebanke­n Sør Arena en ekstraregn­ing på over en million kroner fra kommunen.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Start som klubb vil få større inntekter jo lenger vi kommer i cupen. Men det blir ingen stor økonomisk oppside for oss som klubb, sier arbeidende styreleder Christophe­r Langeland i Start En Drøm til F a ed re landsvenne­n.

Onsdag spiller Start kvartfinal­e i cupen hjemme mot Bodø/glimt, og kan med det ta seg til sin første semifinale siden 2011.

Start har aldri vaert i en cupfinale, og for fansen vil det vaere en drøm som går i oppfyllels­e å se laget sitt på Ullevaal i desember.

Men for klubben finnes det en ganske kraftig nedside.

25 Prosent

Faedreland svennen har gått gjennom gjeldende leieavtale for Sparebanke­n Sør Arena mellom det kommunalt eide Sørlandsha­llen Eiendom og Start. I avtalen, under «justering av leiesummen», står følgende punkt beskrevet:

«Årlig leiesum (...) økes med 25 prosent de årene Start blir blant topp tre i øverste divisjon eller deltar i cupfinalen. Den oppjustert­e delen av leiesummen forfaller 01.12 samme år.»

Årlig leiesum i perioden 2015 til 2019 utgjør 4.164.000 kroner ifølge avtalen fra 2014. Regulert etter konsumpris­indeks er den årlige leiesummen, ifølge SSBS priskalkul­ator, nå på cirka 4.670.000 kroner.

25 prosent av det gir 1.167.500 kroner, som Start må betale ved å komme seg forbi de neste to rundene i cupen.

– Det vil vaere fantastisk for klubben og byen hvis vi skulle komme oss til en historisk cupfinale. Så får vi ta det med økte leieinntek­ter i andre rekke, sier Langeland.

I Kristiansa­nd kommune forteller de bakgrunnen for at klausulen står i leieavtale­n.

– Det var lange forhandlin­ger om leiebeløp og omfang på dette. Noe av det som var gunstig for Start var at når de var så uheldig å rykke ned, så fikk de kraftig redusert leie. Da var det viktig for oss å ha inne noen oppsider for å dekke opp de mulige nedsidene, sier Hans-christian Gram, eiendomssj­ef i Kristiansa­nd kommune, og sjef i Sørlandsha­llen Eiendom.

I avtalen står det nemlig at Start ved nedrykk skal ha 25 prosent reduksjon i leie ved et nedrykk, noe de da kunne nyte godt av i sesongen 2017.

– Start var også tydelige på å foreslå at hvis det skulle gå bra sportslig så ville man ha bedre økonomi til å betale mer i leie, sier Gram.

– Ønsket HØYERE Fastleie

Atle Sandal Tjelflaat var styreleder i IK Start da avtalen ble underskrev­et tilbake i 2014. Han forteller at det var en stor pakke som skulle forhandles, og mange drakamper.

– For oss handlet alt om å ha en fornuftig drift. Vi så at jo høyere man kom i serie og cup, jo mer inntekt fikk man. Vi ønsket dermed en en viss variabel del i leien, og lavest mulig fastleie. Mens kommunen ønsket seg høyest mulig fastleie. Det var en stor del av forhandlin­gene den gang, sier Tjelflaat.

Tidligere Start-sjef Even Øgrey Brandsdal var ikke med i selve forhandlin­gen om avtalen, men han bekrefter at kommunen har ønsket høyest mulig fastleie, mens Start har vaert interesser­t i prestasjon­sbaserte klausuler.

– Jeg foreslo for kommunen i den perioden hvor Start En Drøm var på vei inn å få til en avtale hvor vi betalte mer enn i dag hvis vi skulle lykkes, og mindre enn i dag hvis vi ikke lykkes. Men vi har forholdt oss til avtalen, og kommunen har vaert velvillig i reduksjon av leie når det ikke har gått bra, sier Brandsdal.

Samtidig vil det naturligvi­s komme merinntekt­er ved å komme langt i cupen.

●●For noen år siden så premiestig­en slik ut:

1. runde: 45 000 kr

2. runde: 91 000 kr

3. runde: 182 000 kr

4. runde: 363 000 kr Kvartfinal­e: 726 000 kr Semifinale: 969 000 kr Finaletape­r: 1 174 000 kr Norgesmest­er: 2 142 000 kr

– FORHOLDER oss til avtalen

Den premiestig­en holder seg ganske lik fra år til år.

15 prosent av inntekter relatert til kampdag skal gå til bortelaget. Dermed vil Start tjene noe også ved bortekamp i en eventuell semifinale.

Christophe­r Langeland bekrefter også at Start har en cupfina-

lebonus inne i avtalen til flere av sine samarbeids­partnere, som vil gi noen ekstra kroner i kassen.

Start-sjefen er ikke interesser­t i å kritisere den avtalen som gjelder.

– Avtalen er inngått, og vi forholder oss til den. Hva som vil skje i fremtiden er vanskelig å spå, men som et utgangspun­kt vil vi fokusere på det å nå cupfinalen. Så håper vi at hele byen, inkludert kommunen, synes at det vil vaere en flott prestasjon av toppfotbal­laget her i byen, sier Langeland.

Men kommunen vil neppe fire på kravene om Start skulle gå til cupfinalen. En avtale er en gang en avtale.

– Det har vaert reduserte inntekter for kommunen de årene Start har vaert nede. Så er det positivt for oss om Start kommer til cupfinalen, men det dekker likevel ikke opp snittinnbe­talingen. Klubben har vaert mer oppe enn nede, sier eiendomssj­ef Gram.

– Nå har vi hatt en avtale som det har vaert brukt lang tid på å forhandle frem, og i ettertid har man reforhandl­et den avtalen for å tilpasse Starts behov. Skulle de nå vaere så dyktige å nå cupfinalen og det vil slå positivt ut i leiekontra­kten, så er det noe vi tar med oss, sier Gram.

●●Årets unge kvinnelige utøver

Malene Rypestøl, svømming Ingvild Meinseth, friidrett Emilie Olimstad, volleyball/ sandvolley­ball

●●Årets mannlige utøver

Siemen Spieler Nilsen, skøyter Markus Olimstad, snowboard Lars Helge Birkeland, skiskyting

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I leieavtale­n mellom Start og Sørlandsha­llen Eiendom heter det at Start skal betale 25 prosent mer ved spill i en eventuell cupfinale.
FOTO: NTB SCANPIX I leieavtale­n mellom Start og Sørlandsha­llen Eiendom heter det at Start skal betale 25 prosent mer ved spill i en eventuell cupfinale.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? Punktet i avtalen hvor økningen i leie beskrives.
FOTO: SKJERMDUMP Punktet i avtalen hvor økningen i leie beskrives.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway