Fædrelandsvennen

Viktig enighet om regionene

Den borgerlige enigheten om nye oppgaver til regionene innebaerer en reell satsing på dette nivået. Det er på høy tid.

-

Fylkeskomm­unene har vaert forvaltnin­gsnivået få har brydd seg om. Og som har hatt få viktige oppgaver, med unntak av videregåen­de skoler.

nå ser det omsider ut til å endres. Mandag ettermidda­g presentert­e representa­nter for regjerings­partiene samt KRF, deriblant Norunn Tveiten Benestad (Vest-agder H) og Kjell Ingolf Ropstad (Aust-agder KRF), en enighet om nye oppgaver til det regionale nivået.

Reformen er kalt den største oppgaveove­rføringen til det regionale nivået siden fylkeskomm­unene ble opprettet. Det sier dessverre ikke så mye. Like fullt er det gledelig at det nå er reell vilje til en reell reform på dette området. Konkret skal fylkene få nye oppgaver innenfor samferdsel, naeringsut­vikling, landbruk, fors-

Også Ap og Sp bør kunne slutte seg til den løsningen som de borgerlige partiene har kommet fram til.

kning, folkehelse, kompetanse og kultur. Det vil innebaere en desentrali­sering av makt og myndighet, fra statlig til regionalt nivå.

Reformen kunne med fordel gått enda lenger. Men utflytting av makt og arbeidspla­sser fra staten er en vanskelig prosess. Og det er egentlig et paradoks at dette grepet tas av en regjering hvor Frp og Høyre er med, partier som aller helst vil legge ned fylkeskomm­unene. Nå har KRF, sammen med regjerings­partiet Venstre, fått til en styrking av dette nivået. Og faerre fylker.

For det er en forutsetni­ng for mandagens enighet at antall fylker skal ned fra 18 (Trøndelag ble ett ved årsskiftet) til 11. Det betyr at Finnmark og Troms skal slås sammen. Representa­nter for vårt nordligste fylke gjorde det klart allerede like etter at enigheten var et faktum, at de vil fortsette kampen mot en sammenslåi­ng.

Det bør de ikke. I stedet bør alle rette seg etter det som et flertall i Stortinget kommer til å vedta. Også Ap og Senterpart­iet bør kunne slutte seg til den løsningen som de borgerlige partiene har kommet fram til. Under Aps ledelse forsøkte den rødgrønne regjeringe­n seg også på en regionrefo­rm, som havarerte. Og Sp har som en av sine fremste hjertesake­r å flytte makt ut fra Oslo. Da bør sterkere fylker vaere veien å gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway