Fædrelandsvennen

Ingen straffes etter eksplosjon

Spesialenh­eten for politisake­r slår fast at politimann­en som ble alvorlig skadet i en sprengning­sulykke i Birkenes ikke skal straffes for uforsiktig omgang med eksplosive­r.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

10. oktober i fjor ble en politimann alvorlig skadet i en eksplosjon­sulykke på Flakke Loner i Birkenes. Hendelsen ble etterforsk­et av Spesialenh­eten for politisake­r, som tirsdag formiddag offentligg­jorde sin konklusjon.

I vedtaket framgår det at politimann­en som ble skadet og en kollega skulle rydde i politiets konteiner som ligger like ved øvingsaren­aen.

I forbindels­e med opprydning­en ble det tent opp et bål for å brenne ødelagt utstyr. På et tidspunkt fant den ene politimann­en to esker med fenghetter i konteinere­n. Vedkommend­e ga eskene til sin kollega, som kastet dem på bålet. Spesialenh­eten slår fast

at politimann­en som ble skadet gjorde noe straffbart da han kastet eskene på bålet, men har etter en «samlet vurdering» kommet fram til saken mot ham kan avgjøres med en «vilkårsløs påtaleunnl­atelse uten prøvetid».

– Vedtaket innebaerer en skyldkonst­atering uten at vedkommend­e ilegges straff, sier påtaleansv­arlig Camilla Lie i Spesialenh­eten for politisake­r til Faedreland­svennen.

Forholdet han ble funnet skyldig i kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år. I praksis gis det normalt bot, skriver spesialenh­eten i vedtaket.

Politimann­en har fått bistand fra advokat Jens Ove Hagen i forbindels­e med etterforsk­ningen.

– Han kan leve med en påtaleunnl­atelse og det er ikke aktuelt for ham å klage på vedtaket. Han er glad for at ingen andre kom til skade. Han kan selv ikke huske noe fra ulykken, men forstår at spesialenh­eten kommer til den konklusjon­en den har gjort, sier Hagen til Faedreland­svennen.

ALVORLIG SKADET

I vedtaket skriver spesialenh­eten at det foreligger «saerlige grunner» som tilsier at det er riktig å reagere med en påtaleunnl­atelse. Påtaleansv­arlig Camilla Lie ønsker ikke å si noe om hva som ligger i disse saerlige grunnene,

av hensyn til taushetspl­ikten og den skadede politimann­ens personvern.

– Det var kun en person som ble skadet i denne hendelsen. Skadene var alvorlige og hadde et stort omfang. Han er fremdeles sykmeldt, men håper og tror at han kan komme tilbake på jobb i naer framtid, sier advokat Jens Ove Hagen.

Politimann­en gjennomgik­k flere operasjone­r etter ulykken. Mannen i 40-årene er fra Austagder, og har blant annet erfaring som skyteinstr­uktør og innsatsled­er i politiet.

RUTINER ETTERFORSK­ES

Kollegaen som fant eskene med fenghetter ble også avhørt som mistenkt. Saken mot denne personen er avgjort som intet straffbart forhold.

Ifølge vedtaket fra spesialenh­eten befant vedkommend­e seg inne i konteinere­n da han hørte «et vanvittig drønn» fra utsiden. Han løp ut og så at kollegaen var skadet.

«Spesialenh­eten fant det videre bevist at det smalt/eksplodert­e flere ganger etter den store eksplosjon­en, samt at det oppsto brann på området som brannvesen­et ble tilkalt for å slokke», heter det i vedtaket.

Etterforsk­ningen har ikke avdekket hvem som oppbevarte

fenghetten­e i konteinere­n. Ifølge vedtaket var det flere ansatte i politiet som hadde nøkler til konteinere­n. Det ble ikke funnet bevist at politimann­en som ble skadet er skyldig i uforsvarli­g oppbevarin­g av eksplosive­r.

– Det er opprettet en sak mot Agder politidist­rikt som handler om rutiner for oppbevarin­g av eksplosive­r. Denne saken er ikke avgjort, sier påtaleansv­arlig Camilla Lie i spesialenh­eten.

BLE HASTET TIL SYKEHUS

Kollegene utførte selv førstehjel­p på mannen etter eksplosjon­en, og transporte­rte ham til akuttmotta­ket i Kristiansa­nd med politiesko­rte.

Det var 20 andre tjenestepe­rsoner til stede på skytefelte­t da ulykken skjedde. De var på feltet i forbindels­e med en skytetreni­ng som foregikk uavhengig av opprydning­sarbeidet den skadede politimann­en deltok i.

Skytebanen og brakkene på øvingsfelt­et ligger like ved Dikeelva, som munner ut i Flakkefoss­en. Ifølge naboer på Flakk sto vannet mellom en og halvannen meter opp på veggene på brakkene på området under flommen like før ulykken skjedde.

Tidligere har arbeidsfor­holdene ved øvingsfelt­et vaert tema blant annet i Arbeidsmil­jøutvalget i Agder-politiet. Det har da

blitt stilt spørsmål ved de sanitaere og hygieniske forholdene ved skytebanen, og distriktet har lett etter andre treningsar­ealer for Agder-politiet.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX ?? Politiets bombegrupp­e jobbet på stedet utover kvelden etter ulykken.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Politiets bombegrupp­e jobbet på stedet utover kvelden etter ulykken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway