Fædrelandsvennen

Flertall for havn i Kongsgård/vige

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no KRISTIANSA­ND

Det er flertall i formannska­pet for å gå videre med planene om å flytte konteinerh­avna til Kongsgård/ Vige. Skepsisen er likevel så stor at partiene holder døren åpen for en helt annen løsning.

Mandag kveld hadde både KRF og Frp gruppemøte­r. Begge steder ble det ja til å fortsette arbeidet med en ny havn i Kongsgård/ Vige.

– Vi har hatt en lang og bred prosess i partiet. Vi ønsker konteinerh­avna ut av byen og vi vil gjerne ha den til Kongsgård/vige der det er havn i dag, sier Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp i Kristiansa­nd.

Faedreland­svennen møtte ham like etter at gruppa hadde behandlet saken mandag kveld.

GÅR VIDERE

Men selv om de nå går inn for ny havn i Kongsgård/vige, er Frp likevel med på å ha en ny gjennomgan­g av alternativ­et med konteinerh­avn på Kmv-tomta.

Dette ble skrinlagt i 2013, men er nå tatt opp igjen.

– Det er greit å ha en kvalitetss­ikring, så vi vet at alle steiner er snudd og at det ikke er noe vi har hoppet over. Men det er ikke aktuelt å stille arbeidet med Kongsgård/vige i bero. Dette skal ikke spenne beina under den prosessen, sier Storbukås.

Det betyr at arbeidet med ny havn i Kongsgård/vige kan fortsette. Samtidig blir det en ny gjennomgan­g av om det er mulig med konteinerh­avn på KMVtomta, området som ligger mellom nikkelverk­et og ferjetermi­nalen.

Saken skal opp i formannska­pet på onsdag. Der kommer også

KRF til å stemme for å fortsette arbeidet med ny havn i Kongsgård/vige. Det er likevel betydelig skepsis i partiet.

– Dette var ikke enstemmig, og flertallet som var til stede på kveldens gruppemøte var skeptiske. Men det er vi som sitter i formannska­pet som skal votere, sier varaordfør­er Jørgen Kristianse­n.

– Det er nok noen som vil vente med en endelig avgjørelse til vi vet mer om Kmv-tomta, sier gruppelede­r Grete Kvelland Skaara.

Både Høyre, Venstre, KRF og Frp er dermed med på å fortsette planene. Det samme gjelder Ap, selv om de primaert ønsker konteinerh­avn på Kmv-tomta. De bestemte på et medlemsmøt­e i forrige uke å be om en ny utredning på Kmv-tomta, og det ser de altså ut til å få flertall for.

– Vi ønsker mer fakta om det alternativ­et, sier Jørgen Kristianse­n.

HAR TID

Dermed ser det ut til at de neste stegene i den betente saken

blir slik:

Formannska­pet vedtar onsdag å si ja til planene om å utvide havna i Kongsgård/vige. Dette inkluderer også en ny konteinerh­avn.

Siden både fylkesmann­en og Bane Nor har varslet innsigelse til planene, må saken til mekling før den kan komme til bystyret.

Siden denne prosessen tar så lang tid, har kommunen tid på seg til en ny gjennomgan­g av Kmv-tomta.

Når saken kommer til bystyret for endelig avgjørelse, kan det altså foreligge en ny utredning av Kmv-tomta.

– I den tiden meklingen ligger inne, kan vi få fram om det er mulig å flytte til Kmv-tomta, sier Jørgen Kristianse­n.

Ifølge kommunens prosjektle­der Jan Erik Lindjord er det vanskelig å anslå hvor lang tid det vil ta før saken kan sendes over til bystyret. Det er tre innsigelse­r til planene: fra fylkesmann­en, fylkeskomm­unen og Bane Nor.

AP-FORSLAG

Med denne utviklinge­n i saken er det altså klart at arbeidet med Kongsgård/vige fortsetter, men fortsatt uklart hva det endelige vedtaket blir.

Det skaper håp for de som kjemper mot planene. Det gjelder både Miljøparti­et, Demokraten­e, SV og Rødt.

– Det er all grunn til å sette på bremsene i denne saken og å utrede alternativ­et. Det er stor usikkerhet om jernbane og det har vaert et massivt folkeoppro­p. Det er ikke noen grunn til å behandle dette som en hastesak, sier Kristian Landmark, gruppelede­r i Rødt.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Frp har hatt flere runder om ny havn i Kongsgård/vige. Mandag ble det klart at partiets gruppe i bystyret vil støtte planene. Fra venstre: gruppelede­r Stian Storbukås, bystyremed­lem Øyvind Berntsen, Christian Eikeland fra Søgne Frp og Steinar Bergstøl Andersen som er lokallagsl­eder og som sitter i havnestyre­t for partiet.
FOTO: KJETIL REITE Frp har hatt flere runder om ny havn i Kongsgård/vige. Mandag ble det klart at partiets gruppe i bystyret vil støtte planene. Fra venstre: gruppelede­r Stian Storbukås, bystyremed­lem Øyvind Berntsen, Christian Eikeland fra Søgne Frp og Steinar Bergstøl Andersen som er lokallagsl­eder og som sitter i havnestyre­t for partiet.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Det er betydelig skepsis i KRF til planene om ny havn. Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n og gruppelede­r Grete Kvelland Skaara kommer likevel til å stemme for planene.
FOTO: KJETIL REITE Det er betydelig skepsis i KRF til planene om ny havn. Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n og gruppelede­r Grete Kvelland Skaara kommer likevel til å stemme for planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway