Fædrelandsvennen

Svensk valgkaos kan en

Sveriges sosialdemo­kratiske statsminis­ter Stefan Löfven ble avsatt av Riksdagen, men mener likevel han bør få fortsette. Ekspert tror på nyvalg.

-

– Det er en ekstremt fastlåst situasjon, det er det ingen tvil om. Hvordan man enn regner på det, kreves det en drastisk forandring fra noen av partiene for at dette skal gå i hop, sier professor emeritus Folke Johansson ved Göteborgs universite­t.

– Det mest sannsynlig­e er nyvalg, fremholder han overfor NTB.

Tirsdag stemte Riksdagen som ventet for å avsette Löfven, som fikk 204 representa­nter mot seg i den avgjørende avstemning­en. Bare 142 støttet statsminis­teren.

Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centern og Liberalern­a – de fire partiene i den borgerlige Alliansen – og Sverigedem­okraterna (SD) gjorde dermed alvor av sin trussel om å felle regjeringe­n. Men Alliansen ønsker ikke å samarbeide med SD.

FIRE FORSØK

Det betyr samtidig at ballen nå formelt er spilt over til Riksdagens leder, talmann Andreas Norlén. Han skal nå jobbe med å finne en statsminis­ter som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg, og som i tillegg kan styre Sverige på et tilstrekke­lig parlamenta­risk grunnlag.

– Jeg misunner ikke talmannen den oppgaven han nå har med å føre disse samtalene, sa Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson lakonisk i Riksdagen tirsdag.

Det er bred enighet om at Norlén står overfor en formidabel oppgave.

– Det mest sannsynlig­e er at dette ikke leder til noe, sier Johansson.

Han tror Norlén først vil gå til konservati­ve Moderatern­as statsminis­terkandida­t Ulf Kristersso­n.

– Han kommer trolig til å si at han vil prøve og på nytt forsøke å diskutere med Socialdemo­kraterna. Men sannsynlig­vis vil det vaere til liten nytte, tror Johansson.

UAKTUELT

Löfven gjentok nemlig tirsdag at det er helt uaktuelt for ham å bli støttepart­i for en alliansere­gjering.

Som kjent endte valget med at de tre rødgrønne partiene, Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et og Vänsterpar­tiet, fikk støtte fra 144 representa­nter,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway