Fædrelandsvennen

Det verste med mobbingen:

Det er altså fortsatt skolen som er den største arenaen for mobbing. Og fortsatt er det verste med mobbingen at – vi ikke vet om den.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Mobbing har alltid eksistert og vil alltid eksistere. Sånn er det. Det er - trist nok - en side ved menneskena­turen, flokkmenta­liteten eller usikkerhet­en hos mennesker som leter etter plattform, identitet og trygghet: å pirke på noen andre, disse noen andre, stenge ute andre, se ned på andre. I et fattig forsøk på å hevde seg selv.

●●Politikere kan ikke vedta mobbingen bort. Skoleleder­e kan ikke eliminere det bort, bare hver eneste skoledag og skoleuke prøve å minimere det.

●●Og selv om mobbing har vaert snakket om og hatt fokus siden Kjell Magne Bondevik som statsminis­ter i 2002 stod i spissen for en bred allianse for å gjøre skolen mobbefri, så finnes den fortsatt.

Stadig nye skolebarn og stadig nye foreldre er involvert i mobbing som ofre eller som mobbere.

●●De siste årene har det vaert lett å legge skylden på sosiale medier.

For nå har vi så mange tiltak mot mobbing i skolen at der burde det ikke finnes, er det kanskje lett å tenke. Det er vakter i skolegårde­n, nulltolera­nse for mobbingen og tar ikke skolen affaere kan den meldes rett til fylkesmann­en - med solid støtte i lovverket. Alt dette avhjelper nok. Men mobbingen er der fortsatt, like vond og sår for ofrene.

●●Sosiale medier er den nye møteplasse­n, der hvor barn og unge søker underholdn­ing, nyheter, men også sosialt selskap og bekreftels­er. Mye av livet leves der. Og i den gården er det ikke så lett å sette inn vakter. De foreldrene

som har kontroll på hva som skjer der, i den vanskelige balansegan­gen mellom barns rett til privatliv og overvåknin­g og omsorg - rekk opp hånden.

●●Vi har alle hørt de triste og brutale historiene om hvor sårt livet på sosiale medier kan vaere. Det behøver ikke vaere åpenbar trakasseri­ng eller drittsleng­ing. Det kan vaere nokså stille historier. Det kan vaere historien om den unge jenta som optimistis­k gjør seg fin, tar på seg sin nye genser og legger ut en selfie. Og får ingen likes. Ingen. Bare øredøvende stillhet. Selfien hennes ligger bare der og skinner i all ensom-

het og hennes ukule upopularit­et er helt tydelig for alle. Mens en annen jente i klassen legger ut et likt bilde like etter og får et ras av respons.

●●Men mobbing fantes altså før snap, insta og face. Nye verktøy har gitt nye plattforme­r også for de dårlige, menneskeli­ge sidene og funnet nye veier til ofrene, men det har altså ikke helt skiftet arena. Fortsatt later det til at det er i skolen og på vei til og fra skolen det skjer. Og selv om sosiale medier har døgnåpent og er vanskelig å hekte seg ut av, så MÅ barna på skolen. Skolen kan de ikke trykke bort. Hver dag tvinges

de inn i krigen og det er ganske uutholdeli­g at vi ikke klarer å kvele denne ødeleggels­en av unge liv.

●●Mobbing finnes og vil alltid finnes. Det aller mest nedslående er ikke hvor det skjer, men at vi ennå – i så stor grad – ikke vet at det skjer. At over halvparten av de unge i disse funnene ikke har snakket med en voksen. De tror ikke det hjelper. Det - det burde vi klare å gjøre noe med. Og hvis skoler med gode helsesøstr­e i fulle stillinger avdekker mer mobbing enn andre skoler, ja, så kan det vaere en pekepinn om i hvert fall et viktig tiltak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway