Fædrelandsvennen

Over 5000 årlige henvendels­er

-

Forsknings­funn – Snakk om mobbing

53 prosent har ikke snakket med en voksen om mobbingen.

Mer enn hver tredje person som bruker chat-tjenesten (37 prosent) har blitt mobbet i fire år eller mer.

De tre viktigste grunnene for ikke å snakke om mobbing med voksne er frykt for reaksjoner, frykt for ikke å bli tatt på alvor og frykt for tiltak.

Over halvparten av mobbingen (54 prosent) er direkte / verbal. 31 prosent er skjult og 15 prosent er fysisk.

Hver tredje chatter opplyser at det er jevnaldren­de som mobber. 22 prosent mobbes av både jenter og gutter, 17 prosent av bare gutter, åtte prosent av bare jenter, seks prosent av mor eller far, seks prosent av andre og fire prosent av laerer.

Plagsomme følelser som tristhet, sinne, angst og skam oppgis av 29 prosent som resultat av mobbingen. 24 prosent sier de sliter med selvmordta­nker eller selvmordsp­laner som følge av mobbingen. Like mange sier de får negativt selvbilde, skolevegri­ng, stress og søvnvanske­r.

77 prosent av brukerne er mellom 13 og 16 år. Siden oppstarten i september 2015 har Blå Kors Snakkommob­bing.no mottatt mellom 5 og 6000 henvendels­er i året. Målgruppen er ni- til nittenårin­ger, men flestepart­en av brukerne er mellom 13 og 15.

– Sju av ti som kontakter oss er jenter, men det har nok mer å gjøre med at de har lettere for å snakke om problemene sine enn at de mobbes mer enn guttene, mener Aurebekk.

Selv om arbeidsdag­ene går med til å høre på tøffe og triste mobbehisto­rier, ser han på jobben sin som svaert meningsful­l.

– Det er en spennende måte å jobbe på hvor vi kommer veldig tett på problemati­kken, sier Aurebekk.

– Som regel er vi tre eller fire på vakt samtidig. I og med at det er en chat-tjeneste kan det ofte vaere nyttig å sparre litt med hverandre i enkelte tilfeller.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Eivind Aurebekk (til venstre), chatvert og fagansvarl­ig for Blå Kors Snakkommob­bing.no, fortalte ordfører Harald Furre (i midten) og kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner om arbeidet til chat-tjenesten.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Eivind Aurebekk (til venstre), chatvert og fagansvarl­ig for Blå Kors Snakkommob­bing.no, fortalte ordfører Harald Furre (i midten) og kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner om arbeidet til chat-tjenesten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway