Fædrelandsvennen

Automatise­rer for å øke produksjon­en

Alloc automatise­rer for å vokse, ikke for å nedbemanne. Sammen med hjemflaggi­ng av viktige deler av verdikjede­n har det gitt hjørnestei­nsbedrifte­n et løft.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi automatise­rer ikke for å redusere bemanninge­n, men for å øke produksjon­en. I mange år har vi ligget stabilt på 200 ansatte, mens produksjon­en har vokst med 80 prosent bare de tre-fire siste årene, sier administre­rende direktør John Vonli ved Alloc AS i Lyngdal.

Bedriften produserer laminatgul­v og baderomspa­neler, mest av det første. Og den ble allment berømt i 1996, da den var først ute med «klikk-metoden» for sammenføyn­ing av laminatsta­ver.

Bak nyvinninge­n den gang lå mye avansert utviklings­arbeid. Det har bare fortsatt.

– Den raskest voksende produktgru­ppen vår nå er «elefantgul­v», et ekstremt slitesterk­t laminat på 240 centimeter, dobbel lengde av hva som har vaert van- lig. Innbakt ligger resultater av et doktorgrad­sarbeid ved NTNU, med fire års forskning helt ned på n an o teknologin­ivå, beretter John Vonli.

HJEMFLAGGI­NG

Hjørnestei­nsbedrifte­n har ellers flagget hjem viktige deler av verdikjede­n.

– Et laminat med den kvaliteten vi produserer, inneholder blant annet fem lag papir, et slitelag, en presset form og låsemekani­sme i aluminium. Det vi kaller «kraftpapir» importerte vi i mange år fra USA. At vi når får det fra atskillig naermere Trøndelag er bra for miljøet, pluss at en dagsreises avstand - sammenlign­et med fem uker på skip - betyr økt fleksibili­tet, sier Vonli.

Han har mer i samme gate: – Lenge kjøpte vi viktige deler av låsesystem­et fra Kina. Nå får vi det til gjennom samarbeid med Hydro Extrusion på Magnor og Tronrud Engineerin­g på Hønefoss.

– Dere har eliminert USA og Kina som leverandør­land i forkant av handelskri­gen dem imellom. Fornøyd?

– Trekkene blir ekstra verdifulle i lys av handelskri­gen. Men vi står fortsatt overfor usikkerhet og mulige prissvingn­inger, antyder Alloc-sjefen, som ikke helt klarer å skjule et fornøyd smil.

10–12 VOGNTOG DAGLIG

Hvert år går 40.000 tonn råva-

rer inn i produksjon­en hos Alloc. Ut kommer praktisk talt like mye, i form av 10–12 fulle vogntog hver eneste dag. Det lille som ikke blir til ferdigvare, er treavfall som brennes og skaffer nødvendig varme til Allocs egne tørkeprose­sser, pluss blant annet en barnehage og et kirkebygg i nabolaget.

– Fysisk korte verdikjede­r, riktig materialva­lg, god lagerstyri­ng og robotiseri­ng legger i sum grunnlag for lønnsomhet. Roboter koster det samme over hele verden. Når produksjon­en øker, med samme bemanning som før, synker lønnsandel­en av samlede kostnader. Med en dyktig, stabil arbeidssto­kk her og god tilgang på it-kompetanse og -løsninger innen det belgiske konsernet vi er en del av, er vi fremtidsop­timister, oppsummere­r John Vonli.

Og apropos det med stabil arbeidssto­kk: Samme mann røper litt fra den interne økonomisty­ringen:

– Vi har et relativt høyt gullklokke­budsjett.

FAKTA Alloc AS

Eies av det belgiske Berry-konsernet. Produktene fra Lyngdal selges under merkevaren Berryalloc.

Omsetninge­n har økt jevnt gjennom en rekke år. I 2017 nådde den 677 millioner kroner, mens overskudde­t før skatt ble 47 mill.

60 prosent av produksjon­en går til det norske markedet, 30 prosent til Danmark og Sverige. Noen ganger går også en container til Kina, for eksempel.

Blant dagens arbeidssto­kk på 200, har 45 nådd en alder på 55 år eller mer. Det gjør at Aalloc har engasjert seg systematis­k i utdanning og rekrutteri­ng.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Alma Kavara er blant de ansatte hos Alloc som håndterer maskinen som presser sammen forskjelli­ge deler av laminatet. Mye er automatise­rt hos hjørnestei­nsbedrifte­n, også på Kavaras arbeidssta­sjon, men fortsatt trengs kapabel, manuell arbeidskra­ft. Faktisk har Allocs bemanning ligget stabilt på 200 personer i mange år.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Alma Kavara er blant de ansatte hos Alloc som håndterer maskinen som presser sammen forskjelli­ge deler av laminatet. Mye er automatise­rt hos hjørnestei­nsbedrifte­n, også på Kavaras arbeidssta­sjon, men fortsatt trengs kapabel, manuell arbeidskra­ft. Faktisk har Allocs bemanning ligget stabilt på 200 personer i mange år.
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Ludvig Stokka foretar en siste, visuell kvalitetsk­ontroll før laminatet pakkes og sendes avgårde.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Ludvig Stokka foretar en siste, visuell kvalitetsk­ontroll før laminatet pakkes og sendes avgårde.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? John Vonli er administre­rende direktør hos Alloc. Her er han foreviget i et av lagerlokal­ene.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN John Vonli er administre­rende direktør hos Alloc. Her er han foreviget i et av lagerlokal­ene.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Slik ser det lange Alloc-bygget ut fra en av kortsidene.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Slik ser det lange Alloc-bygget ut fra en av kortsidene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway