Fædrelandsvennen

Krist demokrat erna viste vei i Sverige

- JOHN G BERNANDER tidligere stortingsr­epresentan­t for Vest-agder H

Det svenske valget ble en thriller. Men en ting er klart. Den borgerlige Alliansen gikk frem, og Krist demokrat ernas karismatis­ke leder, Ebba Bu sch Thors, ledet med sitt tydelige valg av borgerlig side partiet til et suksessval­g.

Hun sier klart, at d eter samarbeide­t med de ikke- sosialisti­ske partiene i Alliansen, som best sikrer de verdier og samfunnssy­stem som Krist demokrat erna bygger sin politikk på.

Her hjemme vaker KDS søsterpart­i rundt sperregren­sen. Det store spørsmålet er om partiet vil gjøre et klart valg, søke innflytels­e og tre inn i Regjeringe­n. Invitasjon­en er åpen. Statsminis­teren er tydelig på at regjeringe­ns interne diskusjone­r og verdivalg skjer på et verdigrunn­lag Krf vil føle seg hjemme i.

Denne helga oppfordret Kristelig Folkeparti­s Ungdom partiet til å gå inn i Solberg-regjeringe­n. Allerede førstkomme­nde helg skal Hareide redegjøre for sitt forholdt il regjerings­samarbeide­t overfor Kristelig Folkeparti­s Landsstyre. Sier h anja, v ilde ikkesosial­istiske partiene igjen ha en flertallsr­egjering. Det er i tråd med hva 60 prosent av Krf-velgerne sa i VGS statsminis­tergallup i August. De vil ha Erna som Statsminis­ter.

I regjering vil Krf også bidra med å flytte tyngdepunk­tet i det politiske samarbeide­t mer mot sentrum. Innenfor følsomme politikkom­råder som Bioteknolo­gi, respekt for liv, innsats i skole- og utdannings­spørsmål og familiepol­itikken vil Krf gi styrke til trygge verdikonse­rvative løsninger, som alltid har vaert sentrale for de folkevalgt­e og velgerne på borgerlig side i Agderfylke­ne.

Vi er mange som er spent på de valg Krf nå skal fatte. Både Hans Fr Grøvan og Kjell Ingolf R opstad har ønske tenn y diskusjon om regjerings­samarbeid etterat Venstre gikk inni regjering. Nå har Landsstyre­ts i partiet en sjanse til nettopp det. Under Arendals uka slo Hareid e fasta tingen samarbeids alternativ­e rer perfekte for Kr f. Nei, det er de vel ikke for noen partier, men partiet sier selv at de i tre av fire vanskelige saker stemmer sammen med regjeringe­n. Da burde tyngdekraf­ten vise hvor Krf hører hjemme!

Gjennomreg­jerings forhandlin­ger vil Kr f kunne få gjennomsla­g for mye av sine prioriteri­nger. Gjennomdel­takelse i regjering vil partiets statsråder, statsse kretaerer og rådgivere vaere med i det politiske verkstedet som meisler ut regjeringe­ns politikk. Gjennom de posisjoner partiets representa­nter får vil de kunne løfte frem sine sentrale og dyktige politikere, og bygge profiler for fremtiden.

Forrige Stortingsv­alg ble et katastrofe­valg for Krf. Motsatt var det da de var tydelige på den borgerlige felle serk la e ringen fra Nydalen og stiltese g som garantiste­r for en borgerlig regjering. Frem mot neste Stortingsv­alg kan Krf gjøre som Krist demokrat erna i Sverige. De haren karismatis­k led erogen viktigplas­s i Alliansen på ikke-sosialisti­skside.

Med Hareide og Ropstad har Kristelig Folkeparti en ung dynamisk og troverdig ledelse. Jeg håper de viser lederskap og åpner for å gå inn i regjeringe­n, tar ansvar, og blir med å meisle ut et felles politisk grunnlag å gå til neste valg på.

Vi er mange som er spent på de valg Krf nå skal fatte.

 ?? FOTO: SANDBERG, TONE ?? Med Hareide og Ropstad har Kristelig Folkeparti en ung dynamisk og troverdig ledelse. Jeg håper de viser lederskap og åpner for å gå inn i regjeringe­n, skriver innsendere­n.
FOTO: SANDBERG, TONE Med Hareide og Ropstad har Kristelig Folkeparti en ung dynamisk og troverdig ledelse. Jeg håper de viser lederskap og åpner for å gå inn i regjeringe­n, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway