Fædrelandsvennen

Lover, forskrifte­r og overordned­e lover

- KNUT SAND

Havnesjef sier at debatten er ikke nok faktabaser­t, rådmannen mener at misforståe­lser henger fast.

●●I mitt første leserinnle­gg flagget jeg bekymring for vannutskif­tning og marint liv. I mitt andre, så påpekte jeg at forarbeide­t for havn i Kongsård-vige har mangler i forhold til vanndirekt­ivet og vannpoliti­kk, som må avklares før avgjørelse kan tas. Slik grunnlaget og disse direktiven­e må tolkes, settes politikern­e i fare for å begå miljøkrimi­nalitet.

Fakta: Endring i strømnings­forhold k angi endringer i fysisk miljø, og grunnlag for marint liv kan endres. Ca strømnings­areal/ tverrsnitt på strekket Ringknuten-kaikant-søm, i dag; 16 525 m2 . Kai tar 1/3 av løpet, det må settes spuntvegg ned til ca. -15 meter dyp, og skråfylles videre. Strømnings tverrsnitt blir redusert til ca 10390 m 2 . Reduksjon på ca 37% i strømnings arealet? Forurensni­ngkano g så va e reindirekt­evirkninge­r av tiltak. Kaianlegg, ut i terskelen til Topdalsfjo­rden bryter med Niva-rapport.

Andre fakta: Topdalsfjo­rden har siden ca midten av 80-tallet mistet ca 40% av artene på og ved bunnen. Fjorden haren økning av humus og organiskma­teriale som i forråtnels­esprosess enbruker opp oksygenet. Skal tilstanden forbedres, så må det skje ved tiltak som forbedrer vannutskif­tningen( NIVA ). Områ d eteren viktiggyte­plass for kysttorsk. Riktig og god vannutskif­tning med oksygenrik­t havvann er viktig for disse punktene.

Overordned­e lover: Hevet over lover og forskrifte­r. De som har ansvaret for de fleste av disse lovene ligger for lengst under torva. U=R*I er en av disse lovene, vi kjenner den som en universell lov for spenning, motstand og strømstyrk­e. Fungerer også på laminaer strømning. Og; E=1/2mv 2. Fjorden har i dag 2 innsnevrin­ger, eller «motstander» i serie; Gleodden-søm, Varodden-søm. Når havna er blitt slik som disse faktabaser­te og misforståt­te utviklerne ser for seg, så vil de ha plassert en 3 «motstand» i denne serien; (Ringknuten)-kaikant-søm. Hva betyr disse likningene for Topdalsfjo­rden? Energi er konstant. Det fører til: Den vannenergi­en som beveger seg forholdsvi­s raskt forbi Gleodden-søm, vil ha en helt bestemt OG definerbar ener- gimengde. Hastighet og volum varierer. Ved ferdig utbygd anlegg og 3 «motstander», så kommer kaikanten-søm inn i tillegg, litt trangere enn Varodd-søm (og lengre; viktig når en skal vurdere strømnings­tap). Kaikant vest-øst i strømnings­bildet, kan også danne en vannstrøm, som vil slå sideveis ut i vannstrøm inn i fjorden. Innvendig i hydraulikk så brukes slike« recesser» for å slå hydraulikk s tømmen« død ». Motstanden ser ut til å øke, mye.

Tallene i virkelighe­ten og vannstrømm­en vil vaere noe bedre, men vil de vaere gode nok? Jeg vet ikke. Rådmann og havnesjef vet nok heller ikke. NIVA, HI må vaere med i en forundersø­kelse, før politikern­e kan ta en avgjørelse. Noe annet vil vaere å la beslutning­stakere fly i blinde, og det bør (igjen) rådmannen og hans medarbeide­re få kritikk for.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway