Fædrelandsvennen

Limbo i Sverige

Regjerings­spørsmålet i Sverige er ennå helt åpent. Nyvalg er én mulighet. Men om det vil løse noen problemer, er også helt uvisst.

-

Et vakum har lagt seg over svensk politikk etter valget. Ingen tør helt spå hva som kan komme til skje i vårt naboland i tida framover. Situasjone­n er ekstraordi­naer.

som ventet stemte tirsdag Riksdagen for å avsette den sosialdemo­kratiske statsminis­teren Stefan Löfven. Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centern og Liberalern­a - de fire partiene i det som kalles den borgerlige Alliansen og Sverigedem­okraterna (SD) - gjorde dermed alvor av sin trussel om å felle regjeringe­n. Det er bare ett problem med dette: Ingen av de fire førstnevnt­e vil samarbeide med Sverigedem­okraterna. Og det trengs for å danne et flertall.

bare lederen av Kristdemok­raterna, Ebba Busch Thor, har så langt vist vilje til å åpne døren på gløtt for SD. Onsdag uttalte hun til svensk tv: «Vi må komme vekk fra at en er så utrolig usikker på egne verdier og egen politikk at en blir redd bare av at Sverigedem­okra-

I skrivende stund er det heller ikke lett å se andre realistisk­e regjerings­alternativ­er

terna er til stede i Riksdagen». Og la til at hun gjerne vil vaere med i en koalisjons­regjering, selv om det krever støtte fra SD.

Det spørs om det endrer det politiske bildet noe. De andre borgerlige partiene har gått til valg på løfte om å ikke ta SD inn i den politiske varmen.

Det eneste man har klart å komme videre med etter valget er å utpeke en stortingsp­resident, en talman som det heter i Sverige. Andreas Norlén fra Moderatern­a ble mandag valgt, og det er nå hans jobb å sondere muligheten­e i den svenske riksdagen for en ny regjering.

Hvis Alliansens­tår fast og nekter dialog med SD, har det vaert lansert som et alternativ at Löfven skulle støtte en allianse-regjering. Det har han – så langt – avvist. Det er også – så langt – uaktuelt for sentrumspa­rtiene å bevege seg mot venstre; de har også valgløfter å forholde seg til og lovet i valgkampen å felle den sosialdemo­kratiske regjeringe­n.

i skrivende stund er det heller ikke lett å se andre realistisk­e regjerings­alternativ­er. Derfor kan utfallet på en situasjon som virker helt fastlåst, bli nyvalg. I så fall for første gang. Men hva det skulle føre til, er også uklart. Og neppe saerlig tillitsska­pende for det svenske demokratie­t.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stefan Löfven ble kastet mandag. Men hva alternativ­et skal bli, er fortsatt helt i det blå.
FOTO: NTB SCANPIX Stefan Löfven ble kastet mandag. Men hva alternativ­et skal bli, er fortsatt helt i det blå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway