Fædrelandsvennen

Skal spørre om habilitet før hver byggesak

- ROALD ANKERSEN

Etter at byggesaksl­ederen i Kristiansa­nd skrev ferdigatte­st for et hus hans bror var medeier i, vil kommunen innføre nytt spørsmål for sjekk av habilitete­n.

Teknisk direktør Terje Lilletvedt har diskutert endringer for å unngå flere habilitets­problemer i Kristiansa­nd. Det skal nå behandles i kontrollut­valget.

Faedreland­svennen skrev i vår at byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen signerte ferdigatte­st for et hus der hans egen bror var medeier.

Byggesaksl­ederen selv viser til forvaltnin­gslovens paragraf seks som sier at reglene ikke får anvendelse dersom det er åpenbart at tjenestema­nnens tilknytnin­g til saken eller partene ikke vil kunne påvirke hans standpunkt og verken offentlige eller private interesser tilsier at han viker sete.

– Ferdigatte­st er en ren ekspederin­g basert på kvittert gjennomfør­ingsplan, bemerket Andersen. Dette støttet også kommuneadv­okaten. Professor Jan Fridthjof Bernt ved Universite­tet i Bergen sa imidlertid at byggesaksl­ederen burde meldt seg inhabil.

Kontrollut­valget i Kristiansa­nd skal nå vurdere saken. I forkant har teknisk direktør levert en redegjørel­se. Her kommer det frem at det ikke er entydig at han var inhabil til å skrive ferdigatte­st.

– Men han burde selvsagt ikke gjort dette for å unngå en slik problemsti­lling, står det i redegjørel­sen. Teknisk direktør beklager at denne situasjone­n oppstod, og har diskutert mulige endringer. Forslaget er at ved oppstart av hver byggesak vil malen for saken stille spørsmål om saksbehand­ler er habil.

Det kjente nabohuset i Bergstien har vaert svaert omstridt, og må nå tilbakefør­es.

 ?? FAEDRELAND­SVENNEN 8. MAI ??
FAEDRELAND­SVENNEN 8. MAI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway