Fædrelandsvennen

«Storebror» vil stanse boligplane­r i Søgne

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ett år før kommunene skal slå seg sammen, legger Søgne planer om nye boligfelt. «Storebror» Kristiansa­nd ber dem stanse planene.

– Det er direkte distriktsf­iendtlig hvis Kristiansa­nd prøver å stanse dette, sa Stian Storbukås (Frp) i formannska­pet i Kristiansa­nd onsdag.

Kristiansa­nds politikere fraråder kort og godt at nabokommun­en setter av arealer til boligområd­er og naeringsom­råder nå.

– Det er en heftig setning, men også i Søgne er det folk som ser at det er fornuftig å vente. Så her må vi se ting i en sammenheng, sa Trond Blattmann (Ap).

Formannska­pet er klar over at de går langt i å blande seg inn i Søgnes lokalpolit­ikk, men forsvarer seg med at snart er Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen én felles kommune. Inntil da bør ingen vedta store utbygginge­r.

Søgnes boligplane­r kommer fram i forslaget til kommunepla­nens arealdel. Her planlegges det nye områder for både privatboli­ger og naeringsby­gg.

Blant de mest omdiskuter­te områdene er Hamreheia på 240 dekar. Det vil gi mellom 200-300 nye boliger ved Tangvall sentrum. Fylkesmann­en har reist innsigelse og mener planene vil føre til økt bilbruk.

Selv om Hamreheia ligger naer sentrum, er det stor høydeforsk­jell, og dermed velger folk bil. Det er også dårlig bussforbin­delse hit, mener fylkesmann­en.

Også i Søgne er mange kritiske, selv om flertallet i kommunesty­ret har sagt ja til en ny arealdel som inkluderer Hamreheia.

– Det har blitt lagt inn utbyggings­områder som er utenfor kollektiva­ksen, mens vi har blitt enige om å bygge ut langs kollektiva­ksen, sier Bjørn Egeli (Ap).

Arbeiderpa­rtiet er imot Hamreheia og viser til at det er en boligreser­ve i Søgne på 2000 boliger. Bare i Kjellandsh­eia er det plass til 1300 flere boliger.

VIL SAMORDNE

I Kristiansa­nd har formannska­pet tidligere reagert på at Vennesla planlegger store boligområd­er som vil føre til mer bilkjøring. Men ifølge Høyres gruppelede­r, Renate Haegeland, er det ikke selve innholdet i planen som er bakgrunnen for at de ber Søgne legge saken på is.

– Vi er snart én kommune. Og da bør vi planlegge ut fra det. Det er ikke mer dramatisk enn det. Dette dreier seg også om å holde fokus på sammenslåi­ngsprosess­en, sier Haegeland til Faedreland­svennen.

– Er dere redde for at Søgne skal ha vedtatt bysprednin­g før dere rekker å slå dere sammen?

– Vi er ikke redde for noe. Men vi har et arbeid foran oss og administra­sjonens kapasitet er sprengt. Derfor vil vi ha fokus på de viktige tingene, sier hun.

INNBLANDIN­G

Stian Storbukås mener Kristiansa­nd blander seg unødvendig inn i Søgnes planer for boliger og naering.

– Det er et forferdeli­g dårlig utgangspun­kt å si at dere ikke får utvikle dere før en ny kommune er på plass. Vi kan ikke forvente at de skal sitte i ro og vente i flere år, sier han.

Han tror det vil ta flere år før den nye storkommun­en har klart å lage en felles plan for hvilke områder som kan bygges ut.

STØTTER KRISTIANSA­ND

I Søgne støtter Bjørn Egeli vedtaket i nabokommun­ene.

– Det de har gjort er helt i tråd med Arbeiderpa­rtiets ønske. Kommunepla­nen er et overordnet dokument, og da er det viktig at vi utvikler den i fellesskap. Selv om vi er uenige i deler av innholdet i dette forslaget, er det prosessen vi er mest kritiske til, sier Egeli.

Også i Songdalen har det kommet kritikk mot at Søgne legger planer før den nye kommunen er en realitet. Der anbefaler rådmannen å si nei til større utbygginge­r som Hamreheia og Lohnelier.

 ?? FOTO: GOOGLE MPAS/VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? I boligområd­et Hamreheia i Søgne vil det vaere plass til mellom 200-300 boliger. Til tross for innsigelse­r fra fylkesmann­en, vil et flertall i Søgne ha det inn i kommunepla­nen.
FOTO: GOOGLE MPAS/VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE I boligområd­et Hamreheia i Søgne vil det vaere plass til mellom 200-300 boliger. Til tross for innsigelse­r fra fylkesmann­en, vil et flertall i Søgne ha det inn i kommunepla­nen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway