Fædrelandsvennen

Milepael for mediepolit­ikk

- NTB

Staten vil kompensere for kostnadene knyttet til TV 2s oppdrag som kommersiel­l allmennkri­ngkasting med et bidrag på inntil 135 millioner per år i fem år.

Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og TV 2-sjef Olav Sandnes undertegne­t onsdag avtalen mellom TV 2 AS og staten ved Kulturdepa­rtementet om kommersiel­l allmennkri­ngkasting.

TV 2 må årlig dokumenter­e at kravene i avtalen er oppfylt og også årlig dokumenter­e behovet for kompensasj­on. Medietilsy­net vil føre tilsyn med avtalen og kan, dersom TV 2 ikke oppfyller kravene, ilegge kanalen sanksjoner.

Grande understrek­er at det norske mediemangf­oldet trenger et reelt alternativ til NRK.

– Dette er en milepael for mediepolit­ikken. Denne avtalen sikrer en god nyhetsprod­uksjon fra et mediemiljø utenfor Oslo. Det er essensielt for mediemangf­oldet, sier hun.

– Vi i TV 2 er glade for at avtalen med staten er kommet på plass og ser fram til fortsatt å fylle rollen som kommersiel­l allmennkri­ngkaster, sier Sandnes.

250 MILL. TIL FILM OG DRAMA

Av avtalen framgår det at flertallet av de redaksjone­lle beslutning­ene skal tas 100 kilometer utenfor Oslo, i praksis i Bergen. Det er også et krav om at flertallet av de redaksjone­lt ansatte i både hovedredak­sjonen og den sentrale nyhetsreda­ksjonen skal ha sitt arbeidsste­d utenfor Oslo.

– Det er etablert et regnskapsm­essig skille mellom TV 2s allmennkri­ngkastings­virksomhet, som skal støttes med offentlige midler, og annen virksomhet, som faller utenfor oppdraget, heter det i en pressemeld­ing fra Kulturdepa­rtementet.

Det framgår også at TV 2 skal ha daglige nyhetssend­inger, tilby norskspråk­lig barne-tv og programmer for unge og bruke minst 250 millioner kroner på førstegang­svisninger av norsk film og tv-drama i avtaleperi­oden.

Innholdet skal tilbys på én lineaer tv-kanal, og i tillegg må allmennkri­ngkastings­innholdet gjøres tilgjengel­ig på internett.

MANGE KRAV

TV 2 må også oppfylle en rekke krav som ikke dekkes med støtte fra staten. Det dreier seg blant annet om at programtil­budet skal baseres på prinsippen­e for allmennkri­ngkasting, og at tilbudets profil skal vaere av allmenn karakter og interesse.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway