Fædrelandsvennen

Tilsvar til ordføreren i Bygland

- BJØRN AMUNDSEN dekningsdi­rektør, Telenor Norge

Telenor var godt forberedt på stormen «Knud». Vi høynet beredskap både internt og hos våre entreprenø­rer.

●●I forbindels­e med stormen «Knud» ble det satt krisebered­skap i Telenor i god tid før stormen traff Agder. Vi hadde krisemøter flere ganger hver eneste dag gjennom hele helgen for å følge opp vårt nett og informere utad om status. Dette inkluderer alt fra analyse av konsekvens, tiltak, kommunikas­jons plan mot fylkes beredskaps­sjef, media og mot svaert berørte kommuner som blant annet Marnardal og Lindesnes hadde vi ekstra fokus på.

Allerede fredag ble det besluttet preventivt å klargjøre aggregat til bla. Hvaler i Østfold og Kristiansa­nd da de erfaringme­ssig blir berørt.

Når det gjelder innspillet fra ordfører i Bygland kommune om samarbeid om utplasseri­ng av aggregat, er det godt tenkt, men dessverre ikke realiserba­rt i praksis. Bakgrunnen for dette er bla. at personer som skal koble til aggregat på Telenors basestasjo­ner må kjenne til vårt utstyr (godkjente fagfolk), tilgang til nøkkel og klarert for denne type arbeid. Telenor har nøkkelsyst­em som dekker hele landet. I praksis vil en person med vår nøkkel få tilgang til basestasjo­ner i hele landet . Vi må ha tilgang til utstyr inne i hytta for å koble til aggregat. Dette fordi blant annet sambandsut­styr må rutes/sjekkes før tilkobling av aggregat. Vi har cirka 7800 basestasjo­ner, og da må vi vurdere hensiktsme­ssigheten i hvert enkelt tilfelle.

Fakta for Bygland kommune i forhold til Telenors nett gjennom stormen «Knud» var at én basestasjo­n var nede en kort periode pga. kraft (Longerak nede fredag 21.09.2018 fra kl. 20:08. Oppe igjen mellom kl. 22 og 23 pga. kraft ).21 bredbånd s abonnenter var uten nett fra fredag 21.09.2018 kl. 17:09 til lørdag 22.09.2018 mellom kl. 03:00 - 04:00.

Telenor har dedikerte personer( fylkes beredskapr­epresentan­t) som følger opp fylkesbere­dskapslede­r i hvert fylke i slik kriser. Vår fylkesbere­dskap s representa­ntvarig o d dialog med fylkesbere­dskapslede­r i Agder gjennom hele helgen. De kom- munene som ble hardest rammet (Lindesnes og Marnardal) fulgte jeg personlig opp, og media ble fortløpend­e informert om status.

Jeg opplever det som svaert urimelig av ordfører i Bygland og hevde at Telenors nett var et stort problem i stormen «Knud» i Bygland kommune. Telenor tar denne type kriser og uvaer på høyeste alvorlig hvor vi gjør det som er praktisk mulig i forhold til bla. feilrettin­g underveis, men det skal ikke medføre fare for liv og helse hos våre entreprenø­rer.

Vi tar gjerne et møte med Nasjonal kommunikas­jons myndighet og Bygland kommune. Vi kan sikkert bli enda bedre, men batteribac­kupen vår er for timer, ikke for dager.

Nødnettet er en sak for seg. Det er Direktorat­et for samfunns sikkerhet og beredskaps om har ansvaret for dette, og ikke Telenor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway