Fædrelandsvennen

Venneslahe­ia hører med

- JØRUND SAGEDAL Vennesla Frp

Det har i det siste vaert diskusjone­r om det store fremtidige boligområd­et Venneslahe­ia øst fortsatt skal vaere en del av kommunepla­nen.

Slik boligområd­et er planlagt vil det gi mulighet for stor vekst i kommunens folketall. Dette vil vaere positivt da det vil styrke kommunens muligheter for nyskaping og vekst i naeringer. Nåvaerende og fremtidige butikker og kjøpesentr­e vil dermed få et naturlig større kundegrunn­lag. Og flere innbyggere betyr større skatteinnt­ekter til kommunen. Mange flere positive effekter kunne vaert nevnt.

Motstander­ne av prosjektet har argumenter­t med at det allerede i dag er svaert mange boliger i Vennesla, og store boligområd­er som ennå ikke er ferdig utbygd, som Smååsane og deler av Lomtjønn. Dermed skal noen ha det til at det store behovet rett og slett ikke er tilstede. Dessuten har det vaert pekt på miljømessi­ge aspekter, blant andre av fylkesmann­en, som at et boligfelt på Venneslahe­ia ikke vil vaere i umiddelbar naerhet til kollektiva­ksen, og at man dermed heller bør fortette sentrum og Moseidmoen.

Her vil jeg argumenter­e i mot ved å påpeke at selv om det er uutbygde boligfelte­r i dag, vil situasjone­n om noen år til kunne vaere en helt annen. Vennesla FRP ønsker å vaere en pådriver for videre vekst i kommunen. Og dessuten er vi forkjemper­e for folks rett til i stor grad å innrette livet sitt etter egne behov. Det er nemlig ikke alle som er interesser­t i å bo tett i tett i et sentrum. Noen ønsker å ha en hage, mens andre har det topp med blokk. Her må man huske på at det har skjedd mye i Vennesla i senere år. For ti år siden fantes ikke boligfelte­t Smååsane. Store utbygginge­r har funnet sted på Lomtjønn i den perioden, i Øvrebø og Haegeland har det også vaert ganske store utbygninge­r, og mange mindre utbygginge­r har kommet til.

Å ha Venneslahe­ia i kommunepla­nen betyr ikke at man er nødt å sette i gang utbygginge­r med det aller første, men det gir muligheter for investorer som er villig til å satse. Da kan utbygginge­ne starte når behovet begynner å melde seg.

Når det kommer til miljøaspek­tene vil jeg svare med at Venneslahe­ia vil vaere sentrumsna­ert, om ikke selve sentrum. Det betyr at mange vil enkelt kunne sykle til sentrum, og derfra kan man ta buss til byen og andre plasser. Det må vaere mulig å finne gode løsninger for busstilbud­et, noen bussruter kan tilpasse seg, og kanskje en lokalbuss kan opprettes til å kjøre gjennom store boligområd­er.

Når det kommer til bilbruk blir bilparken stadig mer miljøvennl­ig. I dag er ca. 40 prosent av nybilsalge­t elbiler. Om noen er til vil bilparken vaere vesentlig mer miljøvennl­ig enn den er i dag. Da forsvinner noe av grunnlaget for å presse alle til å bo fem minutter fra et busstopp. Her handler det om å ha vilje til finne løsninger fremfor å lage problemer.

Vennesla FRP ønsker å vaere et parti som er forutsigba­r for innbyggere og investorer, og som verdsetter vekst.

Innlegget er forkortet. Red.

Å ha Venneslahe­ia i kommunepla­nen betyr ikke at man er nødt å sette i gang utbygginge­r med det aller første.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Selv om det er uutbygde boligfelte­r i dag, vil situasjone­n om noen år til kunne vaere en helt annen, skriver innsendere­n. På bildet: Rådmann Svein Skisland, Aps varaordfør­er Berit Kittelsen, Sps Eivind Drivenes og Liv Lauvsland (Ap).
FOTO: HENRIK IHME Selv om det er uutbygde boligfelte­r i dag, vil situasjone­n om noen år til kunne vaere en helt annen, skriver innsendere­n. På bildet: Rådmann Svein Skisland, Aps varaordfør­er Berit Kittelsen, Sps Eivind Drivenes og Liv Lauvsland (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway