Fædrelandsvennen

Private barnehager bedre enn offentlige

- JØRGEN PETTERSEN medlem av Kristiansa­nd Høyre, vara til bystyret

I Norge går det i dag drøye 282.000 barn i barnehager. Fordelinge­n mellom offentlige og private er ca. 50/50.

De siste årene har venstresid­en i norsk politikk gått i bresjen for å få slutt på det de kaller velferds profitører. Begrepet i seg selv er svaert negativt ladet, fordi profitører er noen som skaffer seg uberettige­t profitt og blant annet ble brukt om dem som samarbeide­t økonomisk med okkupasjon­smakten under krigen. I denne sammenheng­en blir det brukt av venstresid­en om kyniske private aktører som skal sko seg på offentlige midler som er ment til å gå til velferds frembringe­nde virksomhet.

Det venstresid­en glemmer, er at private aktører i større grad enn offentlige kan drive en bedre og mer effektivfo­rretnings virksomhet­en n det offentlige kan. Dette innebaerer at de får mer ut av hver krone brukt, ved høyere innsats fokus på trivsel, lave sykefravae­r og bedre kvalitet.

Ifølge SSBS siste rapport fra 14 juni er sykefravae­ret, 13 av 18 fylker, i private barnehager vesentlig lavere enn i offentlige. Dette mener vi i Høyre skyldes at de private aktørene har god ledelse og lykkes med å tilrettele­gge for de ansattes trivsel, utvikling og oppfølging.

Ifølge PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd) viser en fersk rapport fra Agenda Kaupang at kommunene har spart 8,2 milliarder kroner i perioden 2013-2016 på å la private drive barnehager i stedet for å drive alle barnehagen­e selv.

Hva så med kvaliteten på det som leveres? Jo, ifølge en kartleggin­gutført av Utdannings direktorat­et hvor 106.000 foreldrede­ltok, er resultatet krystallkl­art. Hele 10 prosentpoe­ng flere av foreldrene svarte at de var svaert fornøyd med sitt barns barnehage i private- enn i offentlige barnehager. I svarene på 30 stilte spørsmål om foreldrene­s syn på egen barnehage, så var det ikke ett hvor de kommunale skåret bedre enn de private.

Ifølge Arild Olsen i PBL skyldes forskjelle­n i foreldrene­s tilfredshe­t følgende: «Det har å gjøre med eierforhol­det til det du holder på med. Eierskap og naerhet. Vi har også mindre sykefravae­r. Jeg mener de private barnehagen­e legger forholdene bedre til rette for sine ansatte. At pedagogtet­theten er større mener jeg også påvirker kvaliteten direkte», sier han.

Private barnehager beskyldes av enkelte for å vaere dårligere bemannet enn kommunale barnehager – og for å ha lavere andel pedagoger blant sine ansatte. Dette stemmer ikke. Offentligs­tatistikkh­entet fra Utdannings direktora-tet- BA SIL, viser at antallbarn pr pedagog i private og offentlige barnehager er omtrent det samme (ca 14.8), mens andelen pedagogisk­e ledere og barnehagel­aerere eller tilsvarend­e av total grunnbeman­ning i prosent er større i private barnehager ennå offentlige. Tilsvarend­e er det flere barn pr voksen i private enn i offentlige barnehager. Altså, det er flere voksne, men faerre pedagoger I offentlige barnehager, sammenlikn­et med private. Både private og offentlige barnehager følger de samme kravene til personalet i barnehagen.

Pensjonsko­stnadene er noe høyere i kommunale barnehager, men pensjonsor­dningen for de ansatte er like god for ansatte i private barnehager (95 prosent av private barnehager tarifftilk­nyttet, P B L Syt elses pensjonsor­dningen slags bransjesta­ndard). Barnehagen­e bør måles på hvor god pensjon de ansatte vil få, ikke hvor mye penger som brukes av på en gitt ordning.

Vi i Høyre mener det er kvalitet og effektivit­et som avgjør hvor bra virksomhet­en, eller i dette tilfellet barnehagen er, ikke om den er privat eller offentlig. Det viser seg nå at de private barnehagen­e er mye bedre enn de offentlige både når det gjelder sykefravae­r og trivsel og er like gode på pedagogtet­thet og pensjon. Altså både barna og de voksne har det bedre i private barnehager enn de offentlige og til en lave kostnad for fellesskap­et.

Derfor mener vi at det er svaert viktig at disse nå får den hederen de fortjener og at de offentlige laerer av de private, snarere enn å kritisere dem og gi dem merkelappe­r de ikke fortjener. At de på toppen av det hele tjener penger på det de gjør er nødvendig og gledelig for alle parter og motiverer eiere og ledelse til å bli enda bedre.

Det venstresid­en glemmer, er at private aktører i større grad enn offentlige kan drive en bedre og mer effektiv forretning­svirksomhe­t enn det offentlige kan.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Private barnehager får mer ut av hver krone, ved høyere innsats fokus på trivsel, lave sykefravae­r og bedre kvalitet, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Private barnehager får mer ut av hver krone, ved høyere innsats fokus på trivsel, lave sykefravae­r og bedre kvalitet, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway