Fædrelandsvennen

Film på alvor, alvor på film

Livet er ikke en lek i filmene til Paul Schrader.

-

Man kan ikke ta for gitt at alle verdens gode og interessan­te filmer skal bli satt opp på norsk kino. Likevel ble jeg skuffet da jeg skjønte at «First Reformed» ikke blir å se på stort lerret her til lands.

●●«First Reformed», som har Ethan Hawke i hovedrolle­n og handler om en katolsk prest i åndelig krise, er nemlig skrevet og regissert av en filmskaper jeg har fulgt i mange år: Paul Schrader.

●●Det var en periode i livet mitt da mye tid gikk med til å se Paul Schrader-filmer på dvd med kommentars­poret på. Selv om mannen har aldeles forferdeli­g diksjon og noe som høres ut til å vaere begynnende kols, fant jeg mye mening i det han hadde å si om både selve film skaping s prosessen og den eksistensi­elle tematikken som går igjen i filmene hans.

●●Schraders navn vil alltid vaere uløselig forbundet med «Taxi Driver» (1976).

●●Klassikere­n, som ble gjennombru­ddet til regissør Martin Scorsese og som gjorde Robert De Niro til et skuespille­rikon, skrev Schrader ut fra sin egen livssituas­jon tidlig på 70-tallet: rotløs og rastløs, uten retning eller mening i livet, akkurat den typen ung mann som kan komme til å bli en fare for seg selv og omgivelsen­e.

●●I de over 40 årene som er gått siden den gang, har Paul Schrader fortsatt å følge det som i prinsippet er den samme mannen gjennom forskjelli­ge stadier i livet.

●●I «American Gigolo» (1980), hvor han blir spilt av Richard Gere, er han en selvopptat­t mannlig luksusesko­rte. I «Light Sleeper» (1992), hvor han blir spilt av Willem Dafoe, er han en middelaldr­ende narkolange­r. I «The Walker» (2007), hvor han blir spilt av Woody Harrelson, er han en homofil eskorte som vanker i samfunnets øverste sjikt.

●●Alle disse mennene står overfor viktige veivalg i livet. Og nettopp her ligger mye av appellen ved Paul Schraders beste filmer: Selv om de gjerne har spenningsf­ilmens form, tar de livet på alvor og drøfter store spørsmål.

●●Nå har Schrader slitt i senere år – «The Canyons» (2013), «Dying of the Light» (2014) og «Dog Eat Dog» (2016) er blant titlene man bør naerme seg med forsiktigh­et – men desto hyggeliger­e er det at «First Reformed» har blitt så godt mottatt av utenlandsk­e kritikere.

●●Denne uken ble «First Reformed» sluppet på dvd, og da dukker den vel snart opp på strømmetje­nestene også. Jeg gleder meg.

 ?? FOTO: A24 ?? Ethan Hawke i «First Reformed» (2017)
FOTO: A24 Ethan Hawke i «First Reformed» (2017)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway