Fædrelandsvennen

Ny satsing skal løfte trenert alenter i sør

Ådne Ausland (20) har et mål om å bli en topptrener i langrenn – og ser Olympiatop­pens «Trenerløft­et» som en gyllen anledning til å naerme seg målet.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det hadde vaert veldig moro å bli en del av dette. Det tror jeg kan heve motivasjon­en min ytterliger­e, sier Oddersjaa-trener Ådne Ausland.

Programmet han sikter til heter «Trenerløft­et» og er en satsing i regi av Olympiatop­pen sentralt. «Hensikten er å bidra til kompetanse­heving og utvikling for unge talentfull­e trenere. Målet er å ta vare på og utvikle neste generasjon trenere og derigjenno­m få frem enda flere utøvere på internasjo­nalt toppnivå i et langsiktig perspektiv», ifølge olympiatop­pen.no.

72 TRENERE I 2019

Målgruppen er saerforbun­denes prioritert­e trenere, først og fremst dem under 30 år – i alle idretter. Trenerløft­et har plass til 72 trenere i 2019 og like mange i 2020, og målet er å fordele plassene jevnt over hele Norge – som i praksis vil si ca. åtte på Agder. Søknadsfri­sten er 1. oktober, og dem som blir valgt ut får besøk av en veileder fra Olympiatop­pen ti ganger i trenings- eller konkurrans­esituasjon i løpet av året, og får i tillegg delta på fire samlinger i sin region.

– Dette er en gavepakke til unge trenere med ambisjoner, mener Solveig Pedersen, som saerlig oppfordrer jenter til å søke.

Som daglig leder i Olympiatop­pen Sør (OLTS) har hun en nøkkelroll­e i å gjenreise Sørlandet som en storlevera­ndør av idrettspro­filer, slik vi var for noen år siden da Andreas Thorkildse­n og Thor Hushovd herjet, og da Vestagder i London-ol i 2012 var fylket med flest deltakere i forhold til folketall.

Satsingen kommer parallelt med en ny satsing på paraidrett i regi av Olympiatop­pen.

– GODE TRENERE BETYR MYE

Men selv om det for tiden er manko på sørlandske stjerner i de individuel­le sommeridre­ttene, ser ikke Pedersen nødvendigv­is noen sammenheng med mangel på gode trenere.

– Det trenger ikke å ha en direkte sammenheng, sier Pedersen.

Arild Jørgensen, leder for Trenerløft­et i OLTS, minner om at det ikke bare er beksvart i de individuel­le idrettene.

– Husk at vi i vinter-ol gjorde det veldig bra, sier Jørgensen og sikter til Simen Spieler Nilsen, som vant Ol-gull i Pyeongchan­g, samt Marte Olsbu og Lars Helge Birkeland som vant hvert sitt sølv.

Men i friidretts-em i Berlin, i idretten hvor Sørlandet for bare få år siden hadde en rekke profiler, sto landsdelen uten deltakere i sommer.

– Nå skal ikke jeg sette meg til doms over friidrette­n, men det å ha gode og ivrige trenere betyr vanvittig mye, og derfor håper jeg blant annet at friidrette­n har søkere, for dette tror jeg kan gi idrettene et løft. Det som skal til er dyktige trenere som kan faget og har evnen til å skape et miljø. Dessuten er det veldig smart å satse på trenere. Det vil hjelpe oss til å nå ut til langt flere enn om Olympiatop­pen bare skulle hjelpe enkeltutøv­ere, sier Jørgensen – selv kvinneland­slagstrene­r i langrenn under Lillehamme­rOL i 1994.

– Hva var gnisten som fikk deg til å bli en topptrener?

– Det var å få delta på kurs og gjennom å få snakke med etablerte trenere på høyt nivå. Hadde jeg fått anledning til å delta i «Trenerløft­et» da jeg var ung, tror jeg det hadde vaert gull verdt, sier Jørgensen – som blant annet har vaert ski-, skiskytter- og sykkeltren­er gjennom 48 år.

– VIL HEVE MOTIVASJON­EN

Tilbake i rulleskilø­ypa forteller Ådne Ausland hvorfor han har flyttet ambisjonen­e fra egen til andres karriere.

– Skader tvang meg til å legge skikarrier­en på hylla, men likevel føler jeg at jeg har noe ugjort i skiløypa, og nå motiverer det meg veldig å se utvikling og idrettsgle­de hos andre. På sikt er målet mitt å bli en topptrener, sier idrettsstu­denten, som sikter seg inn mot en topptrener­utdannelse på N or- ges Idrettshøg­skole.

Han er trener for 14–19-åringene i Oddersjaa, sammen med blant andre Ole Endré Kallhovd, som også kommer til å søke.

– Jeg har absolutt ambisjoner som trener, men om det innebaerer å bli en topptrener eller «bare» en klubbtrene­r i Oddersjaa vil tiden vise. Men det vil heve motivasjon­en ytterliger­e dersom jeg blir valgt ut av Olympiatop­pen, og det kan fungere som det klappet på skulderen jeg trenger for å ville ta steget videre, sier Kallhovd.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Solveig Pedersen, daglig leder i Olympiatop­pen Sør, håper saerlig at jenter søker seg til Trenerløft­et.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Solveig Pedersen, daglig leder i Olympiatop­pen Sør, håper saerlig at jenter søker seg til Trenerløft­et.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ådne Ausland er trener for 14–19-åringene i Oddersjaa.
FOTO: PRIVAT Ådne Ausland er trener for 14–19-åringene i Oddersjaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway