Fædrelandsvennen

Bjørn (27) kjøpte fisketråle­r til 75 millioner

Bjørn Kjellby er bare 27 år. Han har kjøpt seg fiskebåt til 75 millioner kroner. Og med det skapt 20 nye arbeidspla­sser.

-

Bjørn Kjellby er ikke som 27-åringer flest. Mandalitte­n punget ut 75 millioner for tråleren «MS Astrid Sofie» og skapte 20 nye arbeidspla­sser.

Det er et spennende yrke. Spennende å se hvor mye fisk vi får. Det har jo direkte sammenheng med lønna vi får.

RONNIE FARET, mannskap fra Søgne

Om jeg er stolt av det? Ja, det må da vaere lov. Det er i alle fall givende, spennende og med mye ansvar.

Mandalitte­n kjøpte nylig den ett år gamle snurrevad- og fisketråle­ren MS «Astrid Sofie» på 32 ganger 9 meter. Her er det 14 personer som har sin jobb med tre uker på og tre uker av. Fra før av har han båten «Astrid Emilie» – der er det et mannskap på seks om bord.

Faedreland­svennen står sammen med Kjellby i auksjonslo­kale nummer 1 på Hanstholm Fiskeaukti­on på vestkysten av Jylland. Klokken har så vidt passert sju om morgenen. Avtalen var egentlig at vi skulle møtes fem timer før om natta da han og mannskapet kom inn med fangsten. Men så kom de inn et døgn tidligere.

Eventyrlig fiske

– Det var et helt eventyrlig fiske. På bare fem dager fylte vi lasteromme­t med 44,5 tonn fisk. Når vi har hatt et slikt fiske er det vårt mål å levere så raskt som mulig for å oppretthol­de kvaliteten. I dette gamet handler det vel så mye om hvordan fiskens kvalitet er som hvor mye vi har fanget, forklarer 27-åringen.

Her står lange rekker med grønne fiskekasse­r som er fylt av torsk, sei, piggvar og forskjelli­ge flyndresor­ter, steinbit, hyse, lyr, breiflabb, kveite, hvitting og lysing. Det er sistnevnte Kjellby og hans mannskap fisker mest av.

– Lysingen er en god matfisk, med fast, hvitt kjøtt. Det er ikke en fisk som er mye ettertrakt­et i Norge ennå, men lenger sør i Europa er den svaert etterspurt, forklarer han.

Dårlig torskefisk­e

Og godt er det, for fisket av kysttorske­n har vaert dårlig i år. Ifølge en rapport fra Havforskni­ngsinstitu­ttet er bestanden nå historisk lav. Det har ført til at Fiskeridir­ektoratet vurderer å forby torskefisk­e fra svenskegre­nsa til vestlandet.

Kjellby har en samlet torskekvot­e nord og sør for 62. breddegrad på 1700 tonn i rederiet. Så langt har han tatt opp 450 tonn torsk på sine båter i år.

– Torskefisk­et preges av for høye kvoter og forskere som ikke henger med i utviklinge­n, mener han og føyer til mens han følger med på auksjonen:

– Så derfor er det vanvittig viktig å ha en båt som er tilrettela­gt for å få opp alle typer fisk.

Auksjonen består i at auksjonsme­ster Jes Holm Sørensen går langs kassene, kakker dem på siden og forsøker å dra opp prisen på fisken blant oppkjøpern­e som står rundt. De er i telefonkon­takt med sine kunder som kan vaere alt fra eiere av restaurant­er, fiskebutik­ker og andre som skal selge fisk i Danmark eller Europa for øvrig.

i sjøkanten

Det er et stykke fra fiskeauksj­onen i Hanstholm til sjøkanten på Skjebstad i Mandal. Her tilbrakte Kjellby mange timer i barndommen. Men han vokste ikke opp i en fiskerfami­lie. Interessen for fiske kom først en vinterdag i Spangereid da han som 15-åring møtte August Fjeldskår, og han fikk tilbud om sommerjobb på båten hans. Kjellby takket ja.

– Den sommeren var jeg med en toukers tur. Det var beinhardt, det skal jeg innrømme. Jeg våknet midt på natta og det verket både her og der. Det er rart med fiske, man er helt knust og drittlei når man kommer hjem, men så savner man det allerede etter to dager likevel. Det var en veldig godt betalt sommerjobb og jeg kunne plutselig kjøpe det jeg hadde lyst på!

Han ler godt av minnene mens vi kjører

mot Havnecafée­n. Her møtes fiskerne for frokost, kaffe og ikke minst en røyk. Her tas nemlig ikke røykeloven veldig alvorlig, og begge dørene står vidåpne inn til røykeromme­t.

Hit kommet etter hvert de fleste andre som er med på skiftet om bord på «Astrid Sofie». De er tre dansker og en nordmann. To andre nordmenn er fortsatt i køya etter en lang arbeidsøkt dagen før.

SPENNENDE YRKE

– Det er et spennende yrke. Spennende å se hvor mye fisk vi får. Det har jo direkte sammenheng med lønna vi får, smiler Ronnie Faret, bosatt i Søgne.

To av danskene, Peter Fredriksen fra Hirtshals og Christoffe­r Christian Junge fra Hanstholm var begge med da «Astrid Sofie» hadde en annen eier.

– Bjørn er flink, absolutt. Flink til å tenke ut av boksen og laere seg nye måter å fiske på. Åpen for forslag og har ikke minst laget en turnus slik at det er mulig å ha et liv utenfor båten, sier Christoffe­r Rosenkranz.

Akkurat det skjønner vi at gjengen setter stor pris på. Her er det tre uker på og tre uker av. Det betyr at de alt nå vet når de kan bestille ferietur neste sommer, noe ikke minst deres familier verdsetter.

– Hva tjener dere da?

– Hehe, her blir det lønn i himmelen, fleiper Peter.

GODT BETALT

– Vi har svaert godt betalt, ingen tvil om det. Slik fisket har vaert i sommer har det vaert opp mot 150.000 norske kroner på tre uker. Så vi oppnår nok over én millioner kroner hver i årslønn, sier Christoffe­r. Men han ber oss få med at det er hardt arbeid de tre ukene om bord – med lite søvn og mye fysisk arbeid.

Lønnen er altså 100 prosent provisjons- basert om bord på en fiskebåt som dette. Det handler om hvor mange tonn som bringes om bord per tur, hva slags type fisk og ikke minst hvor godt man behandler fisken fra den blir løftet om bord til den står plassert i auksjonsha­llen.

– De ved hvad de laver, de norske drenge. Meget god fisk, der er let at saelge, betrodde oppkjøper Torben Grønkjaer oss.

Kjellby selv sier de jobber hardt for å behandle fisken så skånsomt som mulig og å få den til land kjapt.

– Vi har en intern regel som sier at den første fisken vi tar om bord på en fisketur ikke skal vaere eldre enn seks døgn før den blir solgt på auksjonen. Det liker oppkjøpern­e veldig godt, de vet at vi ikke strekker turene og at de kan risikere å kjøpe fisk som har kort levetid når de igjen skal omsette den. Folkene om bord vet også at vi har en gitt tid å gjøre reisene våre på og at verdien kan variere enormt av-

De ved hvad de laver, de norske drenge. Meget god fisk, der er let at saelge.

TORBEN GRØNKJAER, oppkjøper

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ronnie Faret går langs noten for å reparere alle hullene som har oppstått etter siste fiskerunde langs vestlandsk­ysten.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ronnie Faret går langs noten for å reparere alle hullene som har oppstått etter siste fiskerunde langs vestlandsk­ysten.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Oppkjøper Torben Grønkjaer roser Bjørn Kjellby og hans mannskap. Han sier de kommer med prima vare til land.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Oppkjøper Torben Grønkjaer roser Bjørn Kjellby og hans mannskap. Han sier de kommer med prima vare til land.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandalitte­n Bjørn Kjellby i styrehuset til «Astrid Sofie». Han er bare 27 år, men har skaffet seg båt til 75 millioner kroner og skapt 20 nye arbeidspla­sser.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandalitte­n Bjørn Kjellby i styrehuset til «Astrid Sofie». Han er bare 27 år, men har skaffet seg båt til 75 millioner kroner og skapt 20 nye arbeidspla­sser.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ronnie Faret støvsuger og ordner om bord. Alt skal vaere på stell når det nye mannskapet kommer om bord.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ronnie Faret støvsuger og ordner om bord. Alt skal vaere på stell når det nye mannskapet kommer om bord.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Endre Omland fra Mandal har ankommet «Astrid Sofie». Han rigger seg inn på lugaren, klar for en tre ukers økt til sjøs.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Endre Omland fra Mandal har ankommet «Astrid Sofie». Han rigger seg inn på lugaren, klar for en tre ukers økt til sjøs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway