Fædrelandsvennen

Kloden har nådd «point of no return».

Meteorolog hos Agder Energi, Tarjei Breiteig, mener menneskehe­ten har seg selv å takke for klimaendri­ngene og stadig mer ekstremvae­r.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Tarjei Breiteg er meteorolog hos Agder Energi og er ikke optimist når det gjelder fremtidens vaer.

–Det har vaert mye heftig vaer det siste året i Agder? – Ja, det er veldig spennende, men også skremmende å oppleve. Slikt vaer lar seg vanskelig forklare uten at klimaet endres, noe menneskehe­ten har seg selv å takke for. Det er ille å oppleve at vi ikke har vaert i stand til å snu i tide. Global oppvarming vil vedvare dersom det ikke kommer en teknologi i framtiden som kan hjelpe oss å trekke karbon ut av lufta, men kan begrenses ved å kutte utslipp så fort som mulig.

– Men vi har det ikke så ille her som i andre deler av verden, som må håndtere for eksempel sykloner?

– Helt riktig, sammenlign­et med resten av kloden er vi sannsynlig­vis blant dem som kommer minst dårlig ut av klimaendri­ngene, men vi må belage på at det blir verre og mer alvorlig også hos oss. For eksempel vil vi muligens få mer vedvarende vaertyper som følge av at isen i Arktis smelter. Det skjedde med sommervaer­et, som var både fantastisk og skremmende. Denne teorien er fortsatt ung og omdiskuter­t, men vi ser stadig flere hendelser som støtter opp om den.

– Så uvaer kan også henge seg opp i dager og uker i framtiden?

– Ja, det er mulig, og da kan det totalt sett gi utfordring­er vi ikke er vant med. Ta for eksempel flommen vi hadde på Sørlandet i fjor. Isolert sett var den et resultat av et regnskyll uten historisk parallell. Men konsekvens­ene ble forsterket av at det var tre kraftige regnvaer på noen uker, som hver for seg var ekstreme i seg selv.

– Tar den alminnelig­e sørlending­en klimaforan­dringene på alvor?

– Ja, det tror jeg mange gjør. Folk er opptatte av det. Etter de siste års ekstremvae­rhendelser virker det som om alvoret går opp for flere og flere. Samtidig så ser nok de fleste ikke i hvor stor grad dette sannsynlig­vis vil prege fremtiden vår. Og fremdeles leser jeg stadig avisinnleg­g der folk uten fagkompeta­nse sprer villedende informasjo­n om temaet. – Hva skal vi vanlige dødelige gjøre?

– Man kommer langt ved å leve enklere og mer lokalt. Kjøpe mindre og reise mindre. Men utslippene som bidrar til klimaforan­dringene er ikke den enkeltes ansvar alene. Ikke minst må våre folkevalgt­e ta kloke og riktige valg. Det som dessverre skjer er det motsatte; vi durer fram som før for å skape økonomisk vekst og oppretthol­de en uforsvarli­g høy levestanda­rd. Når jeg snakker med folk om dette, er det mange som føler avmakt og lite de kan gjøre. Det er derfor vi må velge ledere som gjør de riktige valgene.

– Som å tenke seg om en gang til når det gjelder nytt kryss på Gartnerløk­ka og ny konteinerh­avn?

– Ja, det gjøres jo for å øke kapasitete­n og gi økonomisk vekst, men strider mot tankegange­n om at globale utslipp av klimagasse­r må ned. Det har også vaert overrasken­de å se hvordan bompenge-debatten har engasjert i en tid der vi heller burde konsentrer­e oss om å få ned biltrafikk­en. – Hva gjør du for å spare miljøet?

– Jeg sitter selv i et glasshus og gjør definitivt mye mindre enn jeg kunne. Bare det å ha tre barn, med det forbruket som følger med, gjør at familien bidrar til mye utslipp. Vi bor naer barnehager og jobber, og prøver å begrense reising og forbruk, men jeg synes ikke det er lett. Vi er vant med å leve godt i Norge, og jeg må innrømme at mange goder sitter det langt inne å ofre frivillig.

– Hvis du fikk uinnskrenk­et makt over alt og alle, hva ville du da gjøre for å sikre klodens framtid?

– Tja, kanskje gi alle en personlig CO₂ -kvote som du måtte bruke av til forbruk og reising. Jeg ville også kutte ned all videre oljeboring, som er meningsløs. Skal verden nå målene som er satt, kan vi ikke ta opp oljen vi planlegger. Jeg ville gjort det dyrere for store selskaper å forurense, og prøvd å lage en global plan for utfasing av kull, olje og gass som energikild­e. – Du jobber som meteorolog hos Agder Energi. Hva er din oppgave da?

– Jeg er jobber i en enhet som heter Kraftforva­ltning. Vår oppgave er blant annet å disponere vannet i våre magasiner på en måte som gir mest mulig verdier tilbake til eierne våre som er kommunene på Sørlandet og staten gjennom Statkraft. Dette innebaerer vanligvis å få mest mulig energi ut av hver dråpe som faller. Jo mer vann vi klarer å fange opp i magasinene, jo mer strøm fra kull skyves ut av markedet. Da gjelder det for oss som helhet å utarbeide så riktige prognoser for nedbør, avrenning og kraftpris fremover, og bruke og videreutvi­kle modeller som utnytter vannkrafte­n på best mulig måte. – Det handler vel om å dra mest mulig økonomi ut av vannet?

– Ja, vårt formål er å gi mest mulig verdi tilbake til våre eiere. Men det sammenfall­er i all hovedsak med å få minst mulig flom og mest mulig energi ut av dråpene som faller. – Hvordan er din jobbehverd­ag?

– Vi er en enhet på rundt 30 personer som jobber med dette. Hver morgen setter jeg meg inn i siste vaerprogno­se og vaeret som var. Klokka 08.15 møtes så alle for å dele denne informasjo­nen. Hydrologen­e i avdelingen min bruker dette videre til å utarbeide prognoser for avrenning til elver og magasiner. Deretter bruker produksjon­splanlegge­re all denne informasjo­nen, sammen med prisprogno­ser, til å lage en plan for produksjon­en fremover. Sammen med andre følger vi videre opp ulike prosjekter vi har gående, utvikler programvar­e og forbedrer systemene vi har innen meteorolog­i og hydrologi. – Til slutt: Hvordan blir vaeret i høst og i vinter? Og hva med strømprise­ne?

– Det vet jeg veldig lite om – jeg har hatt pappaperm siden juli. Og det er uansett vanskelig å varsle så langt frem, spesielt i en tid da klimaet forandres. Ta for eksempel sommeren, som ble langt varmere og tørrere enn noen av de tenkelige scenariene vi så for oss. Det er skremmende å oppleve at vi har stadig mindre hjelp i historiske vaerdata for å se framover. – Du er ikke videre optimist hva angår vaeret for framtida?

– Nei, egentlig ikke. Saerlig ikke med tre barn i hus.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tarjei Breiteig er ingen optimist når det gjelder framtidas vaer. Han mener det blir mer og mer ekstremt, og at vi ikke lenger har store muligheter for å snu utviklinge­n.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tarjei Breiteig er ingen optimist når det gjelder framtidas vaer. Han mener det blir mer og mer ekstremt, og at vi ikke lenger har store muligheter for å snu utviklinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway