Fædrelandsvennen

Før statsbudsj­ettet

Penger til kunstsilo i Kristiansa­nd og et levekårspr­o-sjekt for Agder ser ut til å bli blant de mest spennende sakene for Sørlandet i statsbudsj­ettet for 2019.

-

Mandag om ei drøy uke legger regjeringe­n fram forslaget til statsbudsj­ett. Store summer skal fordeles til viktige formål.

men denne gangen er det liten grunn til å tro at noen av de store summene vil gå til nye prosjekter på Sørlandet. Hovedgrunn­en til det er gledelig: Agder har de siste årene fått gjennomsla­g for det som i lang tid var de viktigste kampsakene i vår landsdel. Nå er disse store prosjekten­e i ferd med å bli eller er allerede realisert: Ny europavei er underveis. Det samme er fengslene i Mandal og Froland, samt Evje og Hornnes. Og Sørlandsla­ben er på plass.

Dette betyr selvsagt ikke at landsdelen ikke har flere uløste oppgaver som staten bør bi- dra til, eller at statsbudsj­ettet blir uinteressa­nt. Nivået på statens bidrag til blant annet UIA og kulturinst­itusjoner blir viktig å følge med på. Og det trengs penger til to nye konkrete prosjekter: kunstsiloe­n og et levekårspr­osjekt for Agder. Dette siste har heldigvis blitt et prioritert område for en samlet landsdel. For sentrale myndighete­r bør det vaere interessan­t å sette i gang et pilotprosj­ekt som også kan gi nyttig laerdom til andre deler av landet. Ikke minst fordi H/frp/v-regjeringe­n har gjort nettopp kamp mot utenforska­pet til en kampsak.

i tillegg blir det svaert spennende å se om staten vil bidra med penger til realiserin­g av kunstsiloe­n i Kristiansa­nd. Den saken har skapt mye debatt lokalt. Og mens dette er en kampsak for blant andre Agder Venstre, drar regjerings­partner Frp lokalt i stikk motsatt retning. Sistnevnte har aktivt bedt regjeringe­n om ikke å bevilge statlige penger. Det er ganske spesielt av et fylkespart­i å be sine partikolle­ger i regjeringe­n om ikke å gi penger til et prosjekt i egen region. Denne striden viser da også til fulle hvor lang avstand det er mellom regjerings­partiene Frp og Venstre i kulturpoli­tikken.

selv om store seire er vunnet, blir også dette statsbudsj­ettet viktig for Sørlandet.

Det er ganske spesielt av et fylkespart­i å be sine partikolle­ger i regjeringe­n om ikke å gi penger til et prosjekt i egen region.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway