Fædrelandsvennen

Det skal ikke vaere stigmatise­rende å ha dårlig råd.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Tobarnsmam­ma Marlis Nergård mener barn i lav inntektsfa­milier måfå opplevelse­skort i Kristiansa­nd.

Hun reagerer på Faedreland­svennens artikler hvorpoliti­kerne ikke blir anbefalt å innføreopp­levelsesko­rt for barn i lav inntektsfa­milier.

Det er prosjektle­der Kristine Vigsnes i kommunens satsing på fattige familier, «Nye mønstre – trygg oppvekst», som fraråder dette.

– Vi vil ikke anbefale opplevelse­skort som et tiltak. Erfaringer fra andre steder viser at kortet oppfattes som et stigma overfor lav inntektsfa­milier, og at de derfor ikke vil benyttes e gav ordningen. Vi anbefaler helleren videreutvi­kling avdagens praksis med ordinaere enkeltbill­etter til ulike aktivitete­r, sa Vi g sne stil F a ed re landsvenne­n og politikern­e i helse- og sosialstyr­et i Kristiansa­nd tirsdag.

REAGERTE

Nergård reagerte spontant med et lenger innlegg på Facebook, og vi siterer med hennes tillatelse:

«Her er det, etter mitt syn, et glimrende forslag på bordet for å gi mange barn mulighet til å benytte seg av tilbud mange tar som en selvfølge. Fokuset bør heller rettes mot det at det ikke er flaut, dumt eller ekkelt for familier å benytte seg av slike tilbud».

Vi treffer henne på Kongsgårdb­anen med sine to sønner som spiller fotball for Just. Selv har hun ikke noe å klage på når det gjelder økonomien, men mener stigmatise­ringen kan unngås enkelt:

– De må bare opprette en nettside der folk kan sende inn søknad digitalt med ligningsat­test fra fjoråret, så kan kommunen vurdere om de vil komme inn under ordningen, sier hun.

På den måten behøver ikke familiene gå til Nav eller andre kontor, og kortet kan bare sendes i posten.

STIGMATISE­RENDE

– Men Vigsnes viser til at Telemarksf­orskning har gjort en studie som viser at mange av de som er aktuelle for slike ordninger ikke bruker dem fordi de skammer seg over å vaere fattige. Skal ikke kommunen ta hensyn til det?

– Da må det gjøres noe med holdningen­e til folk. Det skal ikke vaere stigmatise­rende å ha dårlig råd, sier hun.

Opplevelse­skortet kan gi barna i fattige familier gratis tilgang til for eksempel Aquarama, Dyreparken, klatrepark­en Høyt og Lavt og kino, framgår det av forslaget politikern­e har fått på bordet.

– Dette er et tilbud som går direkte til barna, som voksne ikke kan prioritere bort til andre ting. Jeg kan ikke se annet enn positive ting med dette, sier Nergård.

Hvis hun skal ta med seg sine to barn på Aquarama, koster det 560 kroner i inngangsbi­llett en lørdag, pluss buss til og fra og mat, siden det ikke er lov å ha medbrakt mat. Dermed ender prislappen på rundt 750 kroner.

HALVPARTEN

Vigsnes fortalte politikern­e at det var satt av inntil en million kroner for at barn skulle få gå gratis i Aquarama, men at bare halvparten av de billettene ble brukt.

Hun mener det er bedre om lav inntektsfa­miliene selvsøker Nav om tilskudd til faste eller enkeltakti­viteter, og så kan de få tilskudd etter behov.

Saken vil trolig bli avgjort i forbindels­e med budsjettbe­handlingen­e for neste år, som foregår i tiden førjul.

Dette er et tilbud som går direkte til barna, som voksne ikke kan prioritere bort til andre ting. Jeg kan ikke se annet enn positive ting med dette.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Marlis Nergård mener barn i lavinntekt­sfamilier bør får tilbud om opplevelse­skort i Kristiansa­nd. Her er hun med sine to sønner på trening på Kongsgårdb­anen.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Marlis Nergård mener barn i lavinntekt­sfamilier bør får tilbud om opplevelse­skort i Kristiansa­nd. Her er hun med sine to sønner på trening på Kongsgårdb­anen.
 ??  ??
 ?? FAEDRELAND­SVENNEN 25. 0G 27. SEPTEMBER 2018 ??
FAEDRELAND­SVENNEN 25. 0G 27. SEPTEMBER 2018

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway