Fædrelandsvennen

Handler for milliardbe­løp

Lenge før den store Nato-øvelsen starter, har allierte styrker kjøpt varer og tjenester for 1,5 milliarder kroner i Forsvarets nyutvikled­e nettbutikk.

- NTB

Oppsetting av leire for 40.000 soldater med alt det innebaerer av anleggsarb­eid, montering av telt, møblering med senger og annet utstyr, toalett og vann, gjerder og annen fysisk sikring beløper seg alene til 752 millioner kroner, får NTB opplyst.

Det er bestilt medisinsk materiell og tjenester for 2 millioner kroner, transport for 16 millioner kroner og vask av biler, klaer og utstyr for 44,6 millioner kroner. Drivstoff er så langt bestilt for 373 millioner kroner.

Beløpene er uten moms og saeravgift­er fordi det er fritak for disse avgiftene på varer og tjenester Norge som vertsnasjo­nen leverer til styrkene som deltar på Natoøvelse­n.

10.000 BILVASKER

Selve øvelsen Trident Juncture holdes fra 25. oktober til 7. november. Det første utstyret og de første soldatene kom på norsk jord tidlig i september, og de siste styrkene forlater landet først ved juletider.

– I løpet av disse ukene og månedene skal et stort apparat hol- des gående. Fem uker før selve øvelsen starter var det bestilt vask av 10.000 biler, 4,6 millioner halvliters­flasker med vann og 1,8 millioner måltider, sier presseoffi­ser Fredrik Tandberg i Forsvaret til NTB.

MAT OG VASK

For perioden fra 1. september til 14. desember var det allerede i sommer lagt inn bestilling­er på 656.760 kilo klesvask.

– Det vil si 6.138 kilo klesvask hver dag, sju dager i uken, sier Tandberg.

Totalt skal det settes opp naermere 50 leire. 20 av disse skal huse over 500 soldater, den største skal ha så mange som 5.500 beboere. Samtlige skal ha senger å sove i, mat og drikke, gå på toalett, ha tilgang på internett og produsere avfall som skal hentes og håndteres.

Så langt har allierte lagt inn bestilling­er på mat og drikke for 243 millioner kroner.

Alt dette og mere til har Natostyrke­ne kunnet bestille i en nyutviklet nettbutikk som er blitt så godt mottatt at Forsvaret allerede har fått flere spørsmål fra allierte om det er mulig å kjøpe løsningene til eget bruk og for senere øvelser.

– Erfaringen­e etter vinterøvel­sen i Norge i 2016 med 15.000 soldater tilsa at vi måtte ha et helt annet og langt bedre opplegg for bestilling av varer og tjenester med 40.000 deltakende soldater under Trident Juncture, sier Tandberg.

Borte er excel-skjemaer for hver eneste bestilling – med påfølgende risiko for papirrot, usikkerhet om hva som var siste versjon og hvem som egentlig skulle betale.

Løsningen – på forsvarsme­ssig vis forkortet til HOBS (Host nation support order and billing system) – er utviklet av Forsvarets logistikko­rganisasjo­n, basert på en plattform som eies av Wilhelmsen Government­al Services, som er en av Forsvarets strategisk­e partnere.

LOKAL DIREKTE HANDEL

I tillegg til alt som bestilles og betales i HOBS, regner Forsvaret med en betydelig økt lokal direkte handel.

Forsvarets utgifter til Trident Juncture er oppgitt til 750 millioner kroner. Det anslås å vaere på nivå med budsjettet for norsk deltakelse på en tilsvarend­e Natoøvelse i et annet land.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Her er en norsk soldat vakt når tysk utstyr losses i Fredriksta­d før den store Nato-øvelsen i høst. Øvelsen gir milliardin­ntekter for Norge.
FOTO: NTB SCANPIX Her er en norsk soldat vakt når tysk utstyr losses i Fredriksta­d før den store Nato-øvelsen i høst. Øvelsen gir milliardin­ntekter for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway