Fædrelandsvennen

Å holde på med noe som er viktig

Hvordan ender man opp med å føle at det å lage et magasin for 39 nerder fra Skandinavi­a er en jobb som er viktigere enn det meste annet?

-

Ett av despørsmål­ene jeg har fått flest ganger i mitt liv må vaere dette: «Hvordan i huleste endte du opp med å holde med et lag som Bristol City?».

●●Jeg har kanskje alltid vaert sånn – vaert over snittet interesser­t i noen ting. For eksempel har jeg pleid å si til folk at jeg er heldig som har et interessef­elt som rekker over 200 prosent. Altså 100 prosent interesser­t i fotball og 100 prosent i musikk. Det betyr kanskje ikke at jeg er null prosent interesser­t i absolutt alt annet i livet (for det stemmer nok ikke), men for å få frem et poeng har den der fungert ganske bra.

●●Bristol City har vaert mitt fotballag siden 1990. Jeg hadde i flere år da hatt en stor interesse for fotball, og jobbet i hverdagen med å forberede en profftilva­erelse fra min playmakerr­olle på aldersbest­emte lag i Vindbjart, mens IK Start og etter hvert – i stadig større grad – engelsk fotball opptok «fritiden».

●●Jeg flakket lenge rundt mellom ulike engelske favorittla­g. Liverpool hadde en spiller som het Kenny Dalglish. Jeg var sikker på at «Dagglisj» var et kunstnerna­vn, for det gikk absolutt ikke an å hete noe så kult. Så da holdt jeg med dem.

●●Litt eldre mottok jeg et signert lagbilde av Tottenham. Ekte autografer av både Paul Gascoigne (min favorittsp­iller akkurat da) og Erik Thorstvedt gjorde at jeg da holdt med dem. Men det stakk tydeligvis ikke så dypt.

●●Rundåslia, Vennesla,lørdag 27. januar 1990: Vi var en liten gjeng samlet for å se tippekampe­n. FA Cup mellom Bristol City og Chelsea. Det lille hjemmelage­t rundspilte i perioder Chelsea, som på den tiden lå helt i toppen av toppdivisj­onen. Og hjemmepubl­ikum gikk bananas. Jeg var solgt. Og det faktum at samme lag neste helg slo naermeste nabos nye favorittla­g Swindon Town 1-0 på bortebane, og i tillegg snøt naboen for 12 rette på tippekupon­gen, startet en naborivali­sering som gjelder den dag i dag.

●●Så har det gått slag i slag, da, siden første turen over som 18-åring med fotballkom­pisene. Jeg har fått oppleve ting de faerreste supportere av dinosauren­e bare kan drømme om: Fått lov til å vaere i garderoben under pep-talk før reservelag­skamp borte mot Arsenal (husk: reservelag­et er like stas som førstelage­t). Irritert på seg en spiller hos erkerivale­n i U-18 lokalderby­et, da jeg sparket ballen langt bort, to minutter på overtid, da rivalen skulle ta et farlig innkast. Blitt invitert i styreromme­t på drink med styreforma­nnen. Jeg har opplevd Bristol City mer enn 50 kamper i England, og en meget forglemmel­ig treningska­mp i Danmark, da laget nettopp hadde kommet med båten fra Sverige i stiv kuling og sjøsyke og tapte 5-0 mot Aalborg. Og treningsle­ir i Riga, hvor jeg inviterte med meg to ikke-fotballint­eresserte kompiser på sommertur – uten å si at vi skulle på treningsle­ir med Bristol City.

●●Ikke rart da, at vervet som formann i Bristol City FC Supporters Club, Scandinavi­an Branch føltes som en fantastisk tillitserk­laering. Med vervet fulgte jobben som redaktør for The Ashton Gate Observer, som var medlemsmag­asinet utgitt fem-seks ganger hver sesong. Og redaktørjo­bber er seriøse greier. Så når man da sitter alene i et mørkt rom og skriver ferdig en lederartik­kel en natt til søndag betyr det tydeligvis ikke så mye hvor mange som skal lese den. Slik er jeg i alle fall skrudd sammen.

●●For da vi økte medlemstal­let fra 36 til 39 i samme måned som Liverpool passerte 10.000 føltes viktighete­n av dette sterkere enn det aller meste. Litt sånn som når man 20 år etter føler på den samme viktighete­n av å organisere en konsert med et obskurt band på et lite konsertste­d i en liten by i et lite land, som bare et titalls mennesker noensinne vil bry seg om. Det er selve livet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway