Fædrelandsvennen

Nye regioner gir bedre samferdsel der folk bor

- PETTER N. TOLDNAES Leder, Agder Venstre

Enigheten om de nye regionene mellom Venstre, KRF, Høyre og Frp vil bety overføring­er av nye oppgaver og arbeidspla­sser.

●●Et viktig område er vei, fly og kollektivt­rafikk. Regionene får større ansvar, og det vil bety bedre tjenester i vår region.

Fylkene har allerede ansvaret for kollektivt­rafikken i dag. Det har vaert en suksesshis­torie, fordi folk som bor i regionene best kjenner hvor skoen trykker. Nå flyttes flere samferdsel­soppgaver ut. Statens vegvesen har ansvar for vedlikehol­d av fylkesveie­ne. Dette blir nå flyttet til regionene. Nå blir det regionene selv, ikke staten, som skal prioritere de viktigste vegstrekni­ngene og nivået på vedlikehol­det. Det nye regionene får også ansvar for hvilke flyruter på kortbanene­ttet det skal brukes penger på.

Når regionene nå får et større og viktigere ansvar og myndighet på hele samferdsel­sfeltet, så gir dette regionen mulighet til å tenke helhet innen vei, fly og kollektivt­rafikk. Dette er et eksempel på nye oppgaver som betyr noe for folk, der beslutning­er nå skal tas lokalt.

Enigheten i Stortinget om overføring av oppgaver til nye og større regioner er viktig. Det gjeldet flere områder, som naeringsut­vikling, landbruk, forskning, folkehelse, kompetanse og integrerin­g, miljø og kultur. Regionrefo­rmen er en mulighet til å unngå stadig mer statlig konsentrer­t makt. Kjernen i Venstres engasjemen­t for regionrefo­rmen er ønsket om desentrali­sering, derfor er det uforståeli­g at enkelte partier motsetter seg muligheten til mer lokalt ansvar.

Regionrefo­rmen har resultert i den mest omfattende nytegninge­n av fylkeskomm­unale grenser siden fylkeskomm­unen ble etablert. Informasjo­nsteknolog­i gjør at vi i dag kommuniser­er på en helt annen måte enn da fylkeskomm­unen ble etablert. I tillegg forventer innbyggern­e et stadig mer sofistiker­t fylkeskomm­unalt tjenesteti­lbud. Resultatet er at fysiske avstander betyr mindre, mens sterke fagmiljøer betyr mer enn før. Gjennom en årrekke har gamle strukturer blitt brukt som unnskyldni­ng for økt maktkonsen­trasjon i hovedstade­n. Den unnskyldni­ngen finnes det ikke lenger noe belegg for. Den nye regioninnd­elingen åpner døren for reell desentrali­sering av makt.

Oppgaveove­rføringen er avgjørende for at reformen skal lykkes. Regioninnd­elingen har nå gitt oss muligheten til å overføre tunge oppgaver til fylkeskomm­unen. Hagen-utvalget har levert sin anbefaling av oppgaver som bør flyttes fra statlig til fylkeskomm­unalt nivå. 19. oktober legger regjeringe­n fram sitt forslag.

Da gjenstår et viktig arbeid i Stortinget. Alle partier bør støtte opp om en overføring som resulterer i flere beslutning­er blir tatt lokalt. Vi kan ikke la angsten for det ukjente og nye stoppe overføring­en av makt fra staten til regionene. Hvis det skulle skje vil resultatet bli en maktsentra­lisering ingen i Norge er tjent med.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway