Fædrelandsvennen

Ekstremvae­r på Sør-vestlandet

- SVERRE OPDEAL

Klimaforsk­ar Rasmus Benestad har sagt at ekstreme nedbørsmen­gder, steikande sol eller storm, ser ut til å koma oftare i framtida.

●●Til meir det plaskar ned her nord, des turrare kan det bli i sør, utan at dette vert ein fast regel. Slik flaum, turke eller storm, kan føre til mange slags leie skadar, men vi skal heller ikkje tru at vi ser slutten på slike fenomen.

Vi bør for all del vera grundig førebudde! Plasser gravemaski­nar i elvane, og gje plass til mengder av vatn. Storflaume­n først i oktober i fjor sette ein skrekk i folk med omlag 1600 skadar totalt. Vi vil dels få det varmare med lenger somrar og tidlegare issmelting. Lisbeth L. Pedersen mista huset sitt då! For ein katastrofe for henne! For eit sjokk! Eit av problema er at overvatn-systemet kan tetta seg til. Flaumar er ikkje noko nytt: «Storofsen» I 1788-1789, også kalla ‘Skruisomma­ren’ austover, og med Otra i full kraft gjorde enorm skade. Jordbruket får nesten alltid store skadar under ekstremvae­r!

Så vel som skadar på åker og eng, som for mykje, eller for lite sol, eller for mykje, eller for lite regn. Over 60 omkom den gongen, er det sagt, i september 2008.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway