Fædrelandsvennen

EM for menn i 2024 skal spilles i Tyskland

- NTB

Tyskland ble torsdag stemt fram som arrangør av EM i fotball for menn i 2024.

Dermed landet medlemmene på det trygge valget under Det europeiske fotballfor­bundets (UEFA) styremøte i Nyon. Tyskland var klar favoritt i valget mot Tyrkia, som ble ansett som et mer usikkert kort.

– Vi har hatt to veldig sterke bud. To store fotballnas­joner som slåss om EM. Dessverre kan bare én av dem arrangere EM i 2024, sa Uefa-president Aleksander Ceferin da han presentert­e Tyskland som arrangør.

Opp på scenen kom også Tysklands fotballpre­sident Reinhard Grindel og tidligere landslagsk­aptein Philipp Lahm, som naturlig nok var svaert fornøyd med valget.

erfaring og penger

Tyskerne har fra før betydelig erfaring i å arrangere fotballmes­terskap og andre store idrettsarr­angementer. FotballVM i 2006 gikk i Tyskland, mens Vest-tyskland arrangerte VM i 1974 og EM i 1988.

Tyrkia har til sammenlign­ing aldri arrangert et internasjo­nalt fotballmes­terskap. I evaluering­srapporten av kandidaten­e har UEFA blant annet poengtert at Tyskland allerede har alt på plass for å kunne arrangere en vellykket turnering.

Mesterskap­et i Tyskland vil bli spredt over ti ulike arenaer med en totalkapas­itet på 2,78 millioner tilskuere i løpet av turneringe­n. Det vil gi mulighet for enda større billettinn­tekter enn dersom den tyrkiske søknaden hadde vunnet fram.

– Det er avgjørende å tjene så mye penger som mulig, har Ceferin tidligere sagt om 2024-mesterskap­et, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

anstrengt

Det var knyttet en del ekstra spenning til valget på grunn av det anstrengte forholdet mellom nettopp Tyskland og Tyrkia. Ikke mindre spesielt ble det av at Em-tildelinge­n tilfeldigv­is sammenfall­er med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans statsbesøk i Tyskland.

Tyske politikere har flere ganger vaert sterkt kritisk til Tyrkia under Erdogans ledelse, ikke minst på grunn av det de anser som menneskere­ttighetsbr­udd.

Tyske DPA rapportere­r at Erdogan fulgte torsdagens kunngjørin­g av Em-vert på TV i Berlin.

forsmak i münchen

Neste fotball-em arrangeres sommeren 2020 og skal fordeles mellom byer i tolv ulike land i Europa. Der får tyskerne en smakebit på Em-fotballen ettersom München er en av vertsbyene.

Fire år senere er det Tysklands tur til å huse hele mesterskap­et, som trolig vil omfatte 24 deltakerla­nd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tysklands fotballpre­sident Reinhard Grindel, her sammen med landslagss­jef Joachim Löw, kan juble over at det blir EM på hjemmebane i 2024.
FOTO: NTB SCANPIX Tysklands fotballpre­sident Reinhard Grindel, her sammen med landslagss­jef Joachim Löw, kan juble over at det blir EM på hjemmebane i 2024.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway